2020. október 26. hétfőDömötör
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Libanoni konfliktus: az izraeli vezérkari főnök beismerte a kudarcot

2007. január 03. 12:04, utolsó frissítés: 12:04

Elismerte Dan Haluc izraeli vezérkari főnök, hogy hazája nem tudta elérni minden kitűzött célját a Hezbollahhal tavaly vívott háborúja során.

Haluc a hadsereg háború alatti irányításával kapcsolatos belső vizsgálatnak az eredményeit összegezve hangsúlyozta, hogy az izraeli haderő jelentős károkat okozott a síita szervezetnek a harcok során és megölte annak több száz tagját.

A tábornok mindazonáltal elismerte, hogy az izraeli hadsereg nem volt képes visszaszorítani a Hezbollah által észak-izraeli célpontok ellen indított rakétacsapásokat. A síita szervezet a 34 napon át tartó ellenségeskedés során mintegy négyezer rakétát lőtt ki a zsidó állam területére.

Haluc elismerte azt is, hogy izraeli katonák egyes esetekben nem hajtották végre a parancsokat vagy erkölcsi megfontolásokból szembeszegültek az utasításokkal.

A tábornok ezzel nyilvánvalóan arra célzott, hogy a dél-libanoni falvak és városok megtámadása során az izraeli haderő soraiban engedetlenség volt tapasztalható. Egy magas rangú tisztet emiatt felfüggesztettek beosztásából.

Az izraeli vezérkari főnökre nyomás nehezedik a közvélemény részéről avégett, hogy mondjon le tisztségéről a háború irányításának fogyatékosságai miatt, ám Haluc most közölte: úgy döntött, hogy tisztségében marad és "kijavítja a kijavíthatót". Döntését azzal indokolta, hogy távozása megfutamodás lenne, távozását pedig egyetlen feljebbvalója sem követelte.

A háborúban több, mint 1200 libanoni halt meg, többségében polgári személy. Izraeli részről 162 személy - főként katona - vesztette életét. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS