2020. december 1. keddElza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Irán: mérsékeltek győztek, a “keményvonalas” Ahmadinezsád visszaszorulóban

2006. december 21. 14:11, utolsó frissítés: 14:11

Az iráni helyhatósági választások végső eredményei azt mutatják, hogy győztek a konzervatív Mahmúd Ahmadinezsád elnök ellenfelei.


Az iráni belügyminisztérium által nyilvánosságra hozott adatok szerint az államfővel szemben álló mérsékelt konzervatívok szerezték meg a képviselői helyek többségét, őket a reformisták követik a sorban.

Teheránban a mérsékelten konzervatív Mohammed Baker Kalibaf polgármestert támogató jelöltek hét helyet szereztek a 15 fős önkormányzati tanácsban. A reformerek négyet, míg Ahmadinezsád szövetségesei három helyet kaptak. Az utolsó hely egy birkózóbajnoknak jutott, aki függetlennek tekinthető.

Egyidejűleg a Szakértők Tanácsának tagjairól is választást tartottak. A tanács az a 86 főpapból álló testület, amely az ország legfőbb szellemi-vallási vezetőjét kinevezi és tevékenységét ellenőrzi, elméletileg akár menesztheti is.

Ebben a versenyben is veszítettek az ultrakonzervatívok, mert Mohammad Tagi Mezbah Jazdi, akit Ahmadinezsád mentorának tartanak, alulmaradt a pragmatikusan konzervatív Ahbar Hasemi Rafszandzsani volt államfővel szemben.

Sokan úgy vélik, hogy a választások eredményében tükröződik az elégedetlenség az államfő keményvonalas álláspontjával, amelynek középpontjában a Nyugattal szembeni küzdelem áll, és amely az országot az ENSZ-szankciók közelébe sodorta.

Ahmadinezsád Izrael-ellenes retorikája és az izraeli nukleáris programmal szembeni megingathatatlan álláspontja ugyancsak megosztotta a konzervatívokat, akik őt a hatalomba segítették. Néhány konzervatív szerint az államfő túl sok időt töltött a Nyugat ostorozásával, miközben nem törődött a gondokkal küszködő iráni gazdasággal.

A választások eredménye azt is mutatja, hogy visszatérőben vannak a reformisták, akik előnyben részesítik a szorosabb kapcsolatokat a Nyugattal, és tovább lazítanának az iszlámista kormány alatt hozott társadalmi és politikai megszorításokon. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS