2020. december 1. keddElza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Jövőre 110 millió dollár az iraki számla, Bush növelné a hadsereget

2006. december 20. 11:02, utolsó frissítés: 11:04

Az amerikai hadsereg létszámának növelését kezdeményezi "a terrorizmus elleni hosszú távú küzdelem" jegyében George Bush - közölte a The Washington Post. Közben kiderült, jövőre várhatóan meghaladja a 110 milliárd dollárt az amerikai katonák iraki állomásoztatásának, ottani hadműveleteinek költsége.


Ami a hedsereg létszámnövelését illeti, Bush már megbízta a Pentagon előző nap beiktatott új vezetőjét, Robert Gatest, hogy egyeztessen erről a hadsereg parancsnokaival - derült ki a Fehér Házban készített interjú során.

Az elnök a csapatbővítés mértékéről nem nyilatkozott, de azt mondta, azért fontos erősíteni az amerikai katonaságot, mert "ez az ideológia küzdelem, amiben részt veszünk, még egy darabig eltart".

Bush azt is elmondta, hogy Irak ügyében még nem döntött, az új védelmi miniszter hamarosan a Közel-Keletre utazik tájékozódni.

A lap újságírója idézte Colin Powell volt külügyminiszter hét végi értékelését, amely szerint az amerikai szárazföldi hadsereg Irakban "közel áll ahhoz, hogy összeroppanjon". Bush erre úgy reagált, hogy a katonák valóban "nagy nyomás alatt vannak", a hadsereget "át kell állítani".

Szerinte most az a kérdés: a republikánusok és a demokraták együtt tudnak-e majd működni a kormányzattal egy olyan hadsereg kialakításában, amely képes "egy hosszú háborút" megvívni. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS