2020. október 26. hétfőDömötör
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Castro nincs a halálán – állították kubai politikusok az amerikai kongresszusi küldöttségnek

2006. december 18. 09:55, utolsó frissítés: 09:55

Nem rákos Fidel Castro és nincs is a halálán – hangoztatták magas rangú havannai kormánytisztviselők egy kétpárti amerikai parlamenti küldöttségnek ez utóbbi vasárnapi közlése szerint; az amerikai honatyák állást foglaltak Washington és Havanna párbeszéde mellett.

A washingtoni kongresszus 10 fős küldöttsége a republikánus Jeff Flake vezetésével utazott Havannába. A vasárnap zárult háromnapos látogatáson az amerikai honatyák magas rangú kubai vezetőkkel, köztük Felipe Pérez Roque külügyminiszterrel és Ricardo Alarcón de Quesada parlamenti elnökkel találkoztak. Az 1959-es kubai forradalom óta ez volt a legmagasabb rangú amerikai parlamenti küldöttség, amely felkereste a szigetországot.

Flake havannai sajtóértekezletén állást foglalt amellett, hogy az Egyesült Államok adjon kedvező választ arra, hogy Raúl Castro ideiglenes kubai államfő december 2-án párbeszédet ajánlott Washingtonnak. A képviselő emlékeztetett arra, hogy Washingtonnak komoly vitái vannak a kommunista kormánnyal, s nem táplált illúziókat azzal kapcsolatban, hogy az esetleges megbeszélések könnyűek és mindenképpen eredményesek lesznek. Ezzel együtt úgy vélte, ha nem kezdenek hivatalos diplomáciai tárgyalásokat,


biztosan nem jutnak semmilyen eredményre.


Flake elmondta azt is: vendéglátóik részleteket nem közöltek velük Fidel Castro egészségi állapotáról, de azt hangoztatták, hogy a kubai vezető nem szenved rákban, állapota nem válságos és visszatér majd a közéletbe.

Havanna államtitokként kezeli Castro egészségi állapotát, amióta a 80 éves kubai vezetőt július végén bélvérzést követően megműtötték. Castrótól július 31-én ideiglenesen öccse, Raúl vette át a hatalmat.

Castrót a műtét óta ismeretlen helyen ápolják, nyilvános rendezvényen utoljára július 26-án mutatkozott. Októberben közzétettek róla egy videofelvételt, amelyen úgy tűnt, nagyon gyenge, még a járás is nehezére esik. John Negroponte amerikai hírszerzési igazgató a pénteki The Washington Postban úgy nyilatkozott, hogy Castro nagyon beteg, a halálán van. (mti/reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS