2020. december 1. keddElza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Helyhatósági választások Iránban: Ahmadinezsád népszerűségi tesztje

2006. december 15. 11:36, utolsó frissítés: 11:38

Mahmúd Ahmadinezsád konzervatív iráni elnök számára népszerűségi teszttel felérő választások kezdődtek Iránban. Több mint 40 millió embert várnak az urnákhoz, hogy egyrészt az úgynevezett Szakértők Tanácsát, másrészt a helyhatóságokat megválasszák.


A Szakértők Tanácsa 86 magas rangú vallási méltóságból álló grémium- Ez szabja meg Irán politikai irányvonalát, ugyanis ők "felügyelik" az iszlám köztársaság legfőbb vallási vezetőjét, s ők választják meg annak utódát, illetve ahhoz is joguk van, hogy leváltsák őt.

A most induló jelöltek között mindazonáltal alig van különbség: rendre a konzervatívok közül kerülnek ki, ami aligha véletlen. A szakértői tanács egy-egy helyére ugyanis csak olyan személy pályázhat, akit az őskonzervatív keményvonalasok által uralt Őrök Tanácsa választ ki, s talál méltónak a jelöltségre.

Ami a helyhatósági választásokat illeti, míg a falvakban és kisvárosokban a helyi érdekek küzdenek egymással, a nagyvárosokban, főleg Teheránban a reformerek és a konzervatívok harca a meghatározó.

A most kormányzó konzervatívok 2003-ban ezekkel a választásokkal kezdték a hatalom visszahódítását, amit a 2004-es törvényhozási választásokon folytattak, majd tavaly Ahmadinezsád elnökké választásával teljesítettek ki.

A részvétel mértéke meghatározó az eredmények szempontjából, de megjósolhatatlan ki kerül ki győztesként, mert az országban nincsenek hitelt érdemlő közvélemény-kutatások. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS