2020. október 26. hétfőDömötör
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

“Halál a diktátorra”: diákok szakították meg az iráni elnök beszédét

2006. december 11. 22:16, utolsó frissítés: 22:16

Ellenséges jelszavak kiabálásával zavarták meg Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök beszédét hétfőn egy teheráni egyetem diákjai. Meg próbálták támadni a dísztribünt is, ahol a hivatalos vendégek foglaltak helyet.

A Fars félhivatalos iráni hírügynökség jelentése szerint az Amír Kabír Egyetemen diákok egy kisebb csoportja "halál a diktátorra" kiáltásokkal akadályozta meg az államfőt, hogy elmondja beszédét, miközben összetörték az eseményről közvetítő tévékamerákat.

Egy tucatnyi tiltakozó diák Mahmúd Ahmadinezsádot ábrázoló képeket égetett el és durranó cukorkákat dobott az emelvény felé, hogy így akadályozza meg az iráni elnököt beszéde elmondásában - közölte az elnöki hivatal szóvivője. Az egyetemisták többsége a történtek után az elnököt támogató jelszavakat kezdett skandálni, majd verekedés tört ki az elnököt támogatók és ellenzők között.

A hírügynökség idézte Ahmadinezsádot is, aki szerint a beszédét megzavaró, a szólásszabadság hiányára panaszkodó kis csoport nem hagyta, hogy a többség meghallgassa az ő szavait.

Az iráni Isna diákhírügynökség beszámolt arról, hogy az egyetemen vasárnap diákok százai tüntettek, elítélve a (reformokat követelő) iszlám diákszövetség elleni megtorló intézkedéseket, valamint azt, hogy "felfüggesztették" a szövetség húsz tagját.

Múlt szerdán 2-3 ezer diák tüntetett a teheráni egyetemen a diáknap alkalmából, szabadságot követelve s elítélve az önkényt. Az elmúlt két évben ez volt az első alkalom, hogy iráni egyetemeken ilyen tiltakozások történtek. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS