2020. szeptember 24. csütörtökGellért, Mercédesz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kínában a Vatikán ellenkezése dacára felszenteltek egy új püspököt

2006. november 30. 13:24, utolsó frissítés: 13:24

Kínában felszenteltek csütörtökön egy új püspököt a Vatikán jóváhagyása nélkül, a korábbi pekingi bejelentésnek megfelelően - közölte a hivatalos kínai katolikus egyház egyik felelőse.

Vang Zsen-lejt a kelet-kínai Csiangszu tartománybeli Hszücsou egyházmegye püspökévé szentelték. Ő a negyedik püspök, akit az Apostoli Szentszék jóváhagyása nélkül idén felszenteltek Kínában. A szertartáson mintegy negyven hívő vett részt.

A Vatikán már a hét elején elítélte ezt a lépést, amelyet a katolikus egyház iránti tisztelet hiánya újabb megnyilvánulásának tekint a kínai állam részéről. XVI. Benedek pápa a vallásszabadság durva megsértésének minősítette, amikor idén tavasszal három új püspököt szenteltek fel Kínában a Szentszék jóváhagyása nélkül, annak ellenére, hogy tárgyalások vannak folyamatban Kína és a Vatikán között az 1951-ben megszakadt kapcsolatok normalizálásáról.

Kínában csak a hivatalosan engedélyezett, "nemzeti" katolikus egyház híveinek engedélyezik a nyilvános vallásgyakorlást, náluk jóval többen vannak azonban a Rómához hű, földalatti katolikus egyház hívei, akiket viszont üldöznek a kínai hatóságok.

A kapcsolatokat különösen megterheli, hogy a Szentszéknek Tajvannal vannak diplomáciai kapcsolatai, amelyet Kína saját szakadár tartományának tekint. (MTI/AP/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS