2020. október 26. hétfőDömötör
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tasmania fejenként ötezer ausztrál dollárral kárpótolja az őslakók "elveszett nemzedékét"

2006. november 30. 12:28, utolsó frissítés: 12:28

Törvényt hozott a dél-ausztráliai Tasmania szövetségi állam arról, hogy kárpótolja az őslakókat "gyermekeik elveszett nemzedékeiért". Tasmania az első az ország államai közül, amely kárpótolja a bennszülöttek 1930–1970-es évek között családjaiktól elszakított és európai szellemben nevelt gyermekeit.

A becslések eltérnek arra vonatkozólag, hogy egész Ausztráliában hányan jutottak erre a sorsra, tíz- és százezer közötti számok szerepelnek a jelentésekben. Az ausztrál őslakók jogaiért küzdő nemzetközi hálózat, az Eniar nevű európai civil szervezet becslése szerint az érintett gyermekek 10-30 százalékát kényszerrel ragadták el családjuktól. Többségüket egyházi és közoktatási létesítményekben nevelték fel, sokakat meggyötörtek és szexuális zaklatásnak tettek ki.

A tasmaniai törvényhozásban kedden megszavazott törvény ötmillió ausztrál dollárt irányoz elő a kárpótlásra. Az érintettek fejenként ötezer ausztrál dollárra számíthatnak.

Az őslakóknak nyújtandó kárpótlás igen kényes téma Ausztráliában, amelynek kormánya eddig elutasított minden ilyen kezdeményezést, attól tartva, hogy tömegessé válik a követelés. Ezt igazolni látszik, hogy egy tasmaniai bennszülöttekkel foglalkozó szervezet az állam törvényhozása által hozott döntés hírére rögtön a programnak az egész országra történő kiterjesztését sürgette, és javasolta, hogy erre célra egymilliárd ausztrál dollárt biztosítsanak.

Tasmania miniszterelnöke, Paul Lennon ennél visszafogottabban nyilatkozott, de ő is kifejezte reményét, hogy a példát az ausztráliai államszövetséget alkotó többi államok is követni fogják.

Amikor a XVIII. században Nagy-Britannia megkezdte Ausztrália gyarmatosítását, 300 ezer főre becsülték a legkisebb kontinens őslakóinak számát, jelenleg mintegy százezren vannak a 20 milliós népességű országban. (MTI/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS