2020. október 26. hétfőDömötör
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem jelent meg első tárgyalásán Vojislav Seselj

2006. november 27. 13:07, utolsó frissítés: 13:07

Nem jelent meg perének első tárgyalásán az éhségsztrájkoló Vojislav Seselj, így kirendelt ügyvéd képviselte a háborús bűnökkel vádolt szerb ultranacionalista politikust a hágai Nemzetközi Bíróság előtt. A bíróság azután döntött a már korábban kirendelt védő bevonásáról, hogy a tizenöt napja éhségsztrájkot folytató Seselj hétfőn közölte, nem vesz részt a tárgyalást megelőző meghallgatáson, mert túl gyengének érzi magát.

Az éhségsztrájkkal az 52 éves szerb politikus a védelmére hivatalból kirendelt ügyvédek ellen tiltakozik. A bíróság még korábban, arra az esetre rendelte el alkalmazásukat, ha Seseljtől meg kell vonni tőle azt a korábban megadott jogát, hogy ellássa saját védelmét. A tárgyalást előzőleg több alkalommal elhalasztották.

A bíróság hétfői döntését indokolva kijelentette: "maga a vádlott joga ahhoz, hogy ellássa saját védelmét, jelentős mértékben veszélyezteti a per rendben történő és gyors lefolyását, és (a bíróság) úgy találja, hogy ebben a szakaszban indokolt állandó védő útján beavatkozni".

A kirendelt védő ugyanaz a brit ügyvéd, akinek személye ellen tiltakozva Seselj korábban egyszer már távozott egy meghallgatásról. Seselj 2003 februárjában önként adta fel magát, de ártatlanságát hangoztatta, megkérdőjelezte a törvényszék legitimitását és fogadkozott, hogy a pert cirkusszá változtatja.

A politikus ellen kilenc pontban emeltek vádat a Jugoszlávia felbomlásakor kirobbant háború és etnikai tisztogatás során elkövetett bűncselekményekért, a törvényszék életfogytiglani börtönre ítélheti. Seselj az ellene folyó hágai eljárással egyidejűleg a nacionalista Szerb Radikális Párt listavezetője a jövő januári szerbiai parlamenti választáson. (mti/reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS