2024. április 24. szerda
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Political Capital: "magához tért" a Gyurcsány-kormány

2006. november 16. 13:58, utolsó frissítés: 13:58

A súlyos önkormányzati vereség óta magához tért a magyar kormányzat – áll a Political Capital politikai tanácsadó csütörtökön megjelent elemzésében. A kormány a korábbi ügyetlenkedések után október végére már több konfliktusban is nyerőre fordította a vesztes pozíciót, miközben a Fidesz kínos magyarázkodásokra és időnként vállalhatatlan szerepbe kényszerült – írja Szabados Krisztián, a közéleti elemző és tanácsadó intézet igazgatójának a Népszabadságban megjelent elemzése.


Októberben és főleg a 23-i zavargások után a Fidesz kommunikációja a rendőri fellépésre összpontosított, s váratlan szövetségesre lelt a jogvédőkben, ám a közvélemény szemében a vád – politikai utasításra a rendbontókat a Fidesz-nagygyűlésre terelő rendőrség – pillanatok alatt összeomlott, amikor nyilvánosságra kerültek az október 23-i rendőrségi és a rendbontók vezetői között folyó, lehallgatott beszélgetések felvételei – írja az elemző, aki szerint a kormány csapdába csalta a Fideszt.

Megítélése szerint az igazi változás a korábbi hetekhez képest, hogy a kormány levegőhöz jutott, és elkezdett kormányozni, valamint két szimbolikus ügyben is győzelemre áll: a patikaprivatizációban és a felsőoktatási reform terén.

"Mindezek fényében az október elsejei kiütéses vereség után a koalíció kilátásai egyáltalán nem rosszak, míg a Fidesz a népszavazási kérdéseivel gyakorlatilag legalább egy évre megmerevítette álláspontját, és nemigen lesz lehetősége bármilyen politikai fordulatra arcvesztés nélkül" – áll a cikkben.

Az elemző szerint Gyurcsány Ferenc pozíciója – hála Orbán Viktor ultimátumának – ma sokkal erősebb a pártján belül, mint szeptember közepén volt. Gyurcsány leváltásának egyelőre a leghalványabb esélye sincs . "Így a miniszterelnök kicsit nyugodtabban vághat neki a költségvetési vitának" – zárul a Political Capital igazgatójának cikke. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS