2020. október 26. hétfőDömötör
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Dél-Oszétia: a lakosság 99%-a függetlenedne

2006. november 13. 13:29, utolsó frissítés: 13:29

A lakosság 99 százaléka a függetlenségre szavazott vasárnap a Grúziához tartozó, de főként oroszok lakta Dél-Oszétiában, legalábbis erről tanúskodnak az exit poll-eredmények.

A Dél-Oszétiához ragaszkodó Grúzia korlátozta a telefonhívásokat a szakadár területen: a térségben dolgozó újságírók nem használhatták a nemzetközi távhívással elérhető vezetékes- és mobiltelefonokat. Működik ugyanakkor az a dél-oszétiai központú mobilhálózat, amely négy nappal a választás előtt mondta fel a szolgálatot eddig nem ismert okok miatt, de a hét végére sikerült helyreállítani a szolgáltatást.

Az elnökválasztással egybekötött referendumon a dél-oszétok 95 százaléka megerősítette tisztségében a Kreml-barát Eduard Kokojti dél-oszét elnököt. A részvételi arány az előzetes számítások szerint elérheti a 95 százalékot is.

A külföldi megfigyelők szerint a dél-oszétiai népszavazás teljesen rendben, a nemzetközi szabványoknak megfelelően zajlott le - jelentették orosz hírügynökségek.

A dél-oszét hatóságok a vasárnapi voksot első lépésnek tekintik az Oroszországgal való egyesüléshez vezető úton, bár a szakadár területen tartott referendumot a nemzetközi közösség nem ismeri el. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS