2021. június 19. szombatGyárfás
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Megfigyelt britek: 14 személyre jut egy kamera

2006. november 06. 18:37, utolsó frissítés: 18:37

Nagy Britannia a világ egyik legjobban megfigyelt állama: az országban felszerelt 4,2 millió zártláncú TV kamera azt jelenti, hogy 14 emberre jut egy. Ráadásul itt a leglazábbak a személyes adatok gyűjtését szabályozó törvények.


Richard Thomas információs biztos vendéglátóként mondta el aggályait a hivatala által rendezett 28. nemzetközi adatvédelmi biztosi konferencián Londonban.

"Alvajáróként sétálunk bele az ellenőrzött társadalomba. Tíz éven belül oda juthatunk, hogy a vásárlókat belépéskor átvilágítják az áruházak, a szülők az iskolás gyerekek büfékártyáin ellenőrzik, hogy mit ettek csemetéik aznap, s az egészségügyi kockázatnak kitett embereket nem alkalmazzák a munkáltatók" - mondta.

A Privacy International nemzetközi emberi jogi szervezet 36-os listáján a listavezető Malájföld és Kína társaságában "beteges megfigyelési mániája" miatt Nagy Britannia is ott szerepel az öt legrosszabb ország között.

4,2 millió zártláncú TV kamera esetén egy ember naponta átlagosan 300 alkalommal kerül valamelyik kamera látóterébe, de kamerákkal figyelik az autók rendszámát, a boltokban rádiófrekvenciás azonosítós címkéket használnak (RFID).

A mobiltelefonok helyét be lehet mérni, nyomon követhetők az áruházi hűségkártyák és a hitelkártya ügyletek, nyoma marad a londoni elektronikus közlekedési bérlet használatának, GPS-rendszerrel követik a vállalati járműflották kocsiit.

Az egészségbiztosító tud az orvosi kezelésekről, a munkahelyeken beléptető rendszereket működtetnek; figyelik a dolgozók telefonhívásait és elektronikus postáját, a portálok cookie-t küldenek látogatóik gépére, s visszaolvashatják az ottani cookie-gyűjteményt, a számítógép-használatot billentyűleütés-naplózó programokkal figyelhetik a munkáltatók vagy az adathalász kalózok.

Lehallgatókészüléket lehet szerelni a telefonvezetékre, bárhol lehetnek elrejtve kamerák vagy lehallgatókészülékek, és privát videofelvétel készítéséhez újabban videokamera helyett mobiltelefon is elég - olvasható a BBC brit közszolgálati rádió- és tévétársaság honlapján. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS