2020. október 25. vasárnapBlanka, Bianka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Új kiotói egyezményt akar az ausztrál miniszterelnök

2006. november 03. 11:35, utolsó frissítés: 11:35

John Howard ausztrál miniszterelnök továbbra sem hajlandó aláírni a kiotói egyezményt, pedig az ausztrál lakosság 79 százaléka az egyezmény elfogadását helyeselné. Howard új egyezményt szorgalmaz, mert szerinte csak egy olyan nemzetközi megállapodásnak van értelme, amelyet minden nagy környezetszennyező ország elfogad, így az USA, Brazília, Kína, India, Dél-Korea és Japán is, ezek az ipari nagyhatalmak ugyanis a jelenlegi egyezményt elutasítják.

Az ausztrál ellenzék azonban élesen bírálja a miniszterelnököt, mondván: folyton változtatja a véleményét a globális felmelegedésről annak függvényében, hogy az amerikai kormány milyen álláspontot foglal el. Szerintük a miniszterelnök azért rukkolt elő újdonsült javaslatával, mert egy nemrég végzett közvélemény-kutatás eredménye szerint az ausztrálok 79 százaléka azt szeretné, ha konzervatív kormánya aláírná a kiotói egyezményt. Ezenkívül tíz ausztrálból kilenc a szénről valamilyen újrahasznosítható energiaforrásra térne át.

A miniszterelnök álláspontját az ellenzék szerint befolyásolta Sir Nicholas Sternnek, a Világbank volt alelnökének a globális felmelegedés következményeiről írott jelentése is.

A miniszterelnök azt a kifogást emelte a jelentés ellen, hogy túlzás az a jóslat, miszerint a globális felmelegedés akkora gazdasági katasztrófával járhat, mint az első és a második világháború vagy az 1932-es világválság.

A miniszterelnök szerint Ausztrália - a világ tizedik legnagyobb légszennyezője - számára a kiotói egyezmény jelen formájában csak kárt okoz: gazdasági válságot és munkanélküliséget, miközben a kibocsátott üvegházhatású gázok számottevő csökkentését nem eredményezné. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS