2024. április 24. szerda
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

NY Times: Közép-Európának egy de Gaulle kell?

2006. november 02. 14:02, utolsó frissítés: 17:17

A pesti felfordulást, a nacionalizmus és a populisták előtérbe kerülését a New York Times a 2. világháború utáni, polarizált negyedik francia köztársasághoz hasonlítja.


A posztszovjet Közép-Európának, ahol teret nyer a populizmus, de Gaulle-ra lehet szüksége, de ki teszi majd meg azt, amit az erős jobbközép politikus Franciaországban végrehajtott? – kérdezi szerdai publicisztikájában a The New York Times.

A térségbeli felfordulást, a nacionalista érzületek és populista politikusok előtérbe kerülését az újság a második világháború utáni, polarizált és nem hatékonyan működő negyedik francia köztársasághoz hasonlítja. De Gaulle erősebb alkotmányt és új köztársaságot teremtett; Közép-Európában vajon "ki fog kiemelkedni, hogy magára öltse de Gaulle köpenyét?" A lap helyzetképe szerint Európa legújabb demokráciáit


gyenge kormányok és megosztott társadalmak jellemzik.

A Budapesten randalírozó szkinhedek, a Lengyelországot vezető populista ikerpár és a Szlovákiában kormányhatalmat szerzett szélsőjobboldali párt a legaggasztóbb jelei ennek; a nyugati szomszédok félnek, hogy ezek az országok az EU "problémás gyerekeivé" válnak.

A lap utalt arra, a magyarországi zavargásokat az váltotta ki, hogy Gyurcsány miniszterelnök egy titokban készült magnófelvétel szerint bevallotta: hazudott a gazdaság állapotáról a választási győzelem érdekében. Az újság szerint azonban a dolgok megértéséhez mélyebbre kell ásni. Közép-Európában az emberek nagy részének nem volt beleszólása az 1989-es rendszerváltozásba, a kommunizmust lebontó bársonyos, tárgyalásos forradalmak menetébe. Sokan vesztesnek érzik magukat,


ezért is söpört végig a régión egy erős nacionalista hullám.

A nacionalizmus térnyerésével kiújultak a régi térségbeli viták, különösen Magyarország és szomszédai között azoknak a magyar kisebbségeknek az ügyében, amelyek egykor Nagy-Magyarország területén éltek.

A NY Times szerint Orbán Viktor, a Fidesz vezetője meglovagolta a nacionalista hullámot, de azt tagadja, hogy pártjának köze van a szélsőjobbos kilengésekhez, erőszakhoz. A pártvezető viszont évek óta azon dolgozik, hogy minden jobboldali szavazatot megszerezzen, függetlenül attól, mennyire radikális csoportokról van szó.

A kicsiny szélsőjobb pártok, amelyek nem képesek átlépni az ötszázalékos parlamenti küszöböt, és az ultrakonzervatív jobboldal az utcákra irányította híveit, bátorítást merítvén az Orbán által szervezett több tízezres kormányellenes megmozdulásokból – foglalja össze a pesti eseményeket a lap.

A populista áramlatok akkor törtek felszínre, amikor az EU gyöngébb, mint évek óta bármikor, részben az új tagok "beözönlése", részben a kudarcot vallott európai alkotmány miatt.

A NY Times mások mellett Jiri Pehe cseh politikai elemzőt, volt elnöki tanácsadót idézi, aki szerint "a nacionalista-populista politikusok hamarosan politikai ellenszélbe fognak kerülni, amit nem lesznek képesek leküzdeni". A szakértő szerint Európában jelenleg egyértelműen demokráciaépítő légkör uralkodik, s ebből a keretből a térség államai nem kerülhetnek ki, ez végzetes volna számukra gazdaságilag, a populista vezetők többet nem érhetnek el. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS