2024. április 24. szerda
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Rendőri túlkapásokról érdeklődik az EB igazságügyi biztosa a Gyurcsány-kormánytól

2006. október 27. 18:37, utolsó frissítés: 18:37

A tüntetők elleni esetleges túlzott rendőri erőszakról érdeklődik Franco Frattini, az Európai Bizottság jogi és igazságügyi biztosa Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszterhez írt levelében. A biztos a témáról a kormány rendelkezésére álló információk átadására kéri a magyar felet, hogy válaszolhasson a hozzá érkezett kérésekre. Különösen érdeklődik azon vizsgálatok eredményei iránt, amelyeket a magyar hatóságok indítanak az ügyben.


Frattini úgy véli: nem véletlen, hogy európai parlamenti képviselők és a sajtó foglalkoztak ezzel a témával, és arra kérték a biztost, hogy a bizottság foglaljon állást az ügyről. A biztos szóvivője elmondta: az EB azt várja, hogy a magyar hatóságok teljes körű együttműködést tanúsítanak Frattinivel.

A biztos nem szabott határidőt a válaszra, de mindenkinek az az érdeke, hogy az ügyben mielőbb tisztán lehessen látni – mondta Roscam Abbing, a biztos szóvivője. Hozzátette, várhatóan a válaszok addig nem érkeznek meg Brüsszelbe, amíg a nemzeti vizsgálatok le nem zárulnak.

A levél kifejezetten az esetleges rendőri túlkapásokkal kapcsolatos információkat kér, de Frattini szóvivője reméli, hogy a "kormány mindent belefoglal a válaszba, amit odatartozónak talál". (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS