2024. április 24. szerda
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

JP Morgan-elemzés: 2010-re valószínűleg már nem Gyurcsány lesz a miniszterelnök

2006. október 24. 16:22, utolsó frissítés: 16:22

A JP Morgan befektetési csoport helyszíni vizsgálaton alapuló keddi elemzése szerint túlteljesíthető a jövő évi költségvetés Magyarországon, de a következő választások idején nagy valószínűséggel már nem Gyurcsány Ferenc lesz a miniszterelnök.


A befektetőknek kiadott összefoglalóban a ház azt írta: a magyar kormány képes lesz tartani a 2007-re kitűzött 6,8 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt, ESA-szabvánnyal (Európai Számlarendszer) számolva, a nyugdíjreform-kiadásokat is beleértve. A JP azt sem zárja ki, hogy a deficit akár ez alatt is maradhat. A JP Morgan szerint a cél teljesítése a GDP-érték arányában mérve mintegy 3,3 százalékpontos hiánylefaragással lenne egyenlő 2006-hoz képest.

A politikai kilátásokról a JP Morgan keddi londoni elemzése azt írta: "ironikus módon úgy tűnik", hogy Gyurcsány Ferenc helyzete a párton belül és a parlamentben a hangfelvétel-botrány nyomán még meg is erősödött. A Fidesz ellenséges reakciója és a miniszterelnökkel szembeni ultimátuma csak még egységesebbé tette a kormánypártokat.

Az is valószínűtlennek tűnik azonban, hogy Gyurcsány a 2010-es parlamenti választások idején is még jelen lesz; a legvalószínűbb az, hogy a kormánypártok a parlamenti ciklus második felében, 2008-2010 között új vezetőt választanak, hacsak a reformok nem lesznek annyira sikeresek, hogy a kormány népszerűsége növekedni kezd

A befektetési csoport elemzői szerint úgy tűnik, hogy a magyar kormány tudatosan alábecsülte a jövőre várható áfa-bevételeket, és ennek több mint elégségesnek kell lennie a kiadási oldal esetleges túlfutásának ellensúlyozására, mivel a tervezett szigorító lépések zöme egyébként is a bevételi oldalra alapul.

A keddi londoni elemzés szerint ugyanakkor már kétségesebb, hogy a kormány végre tudja-e hajtani a középtávú reformterveket, és így az is, hogy 2007 után is képes lesz-e fenntartani a költségvetési szigort.

A JP Morgan elemzése szerint a fő kockázat az, hogy a közigazgatási rendszerben az éppen e szférát érintő jelentős leépítések időszakában nem lesz meg a kellő "intellektuális kapacitás" a reformok részletes kidolgozására és új módszerek bevezetésére. Mindemellett a reformok kedvezőtlen hatásainak kitett érdekcsoportok (orvosok, ápolószemélyzet, rendőrök. tanárok) is megpróbálnak ellenállni a változásoknak. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS