2024. április 24. szerda
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Utcai harcok Budapesten: 40 embert tartóztattak le

2006. október 24. 12:06, utolsó frissítés: 16:34

Körülbelül száz embert állított elő a rendőrség a hétfői és kedd hajnali tüntetéseken Budapesten, közölte a magyar főváros rendőr-főkapitánysága. Az újabb utcai harcok mérlege: tizenkilenc rendőr sérült meg. A mentősök az éjszaka összesen 130 sérültet láttak el, többségük könnyű sebesüléseket szenvedett, de mintegy hatvanan kórházi ellátásra szorultak. A súlyos esetek száma hat-hét, de életveszélyben egyikük sincs – közölte a mentőszolgálat.


>> Tömegoszlatás-tudósítás
Budapesti erkélyjelenet nyolc képben >>
>> Áll a bál Répa budapesti naplója >>
>> Meghiúsítva Magyarország egységének napja
A BBC 1956-os évfordulós összeállítása >>


A tüntetők és a rendőrség összecsapásaiban körülbelül 30-40 embert vettek őrizetbe. Gergényi Péter budapesti főkapitány szerint a rendőrség "jogszerűen, szakszerűen és törvényesen végezte dolgát". Arra a felvetésre, szükség volt-e gumilövedékekre, és tudják-e, milyen szögben illik kilőni a könnygázgránátokat, Gergényi azt mondta: "a kákán is csomót keresőkben vetődhet fel ilyen kérdés. Egy idézőjeles harchelyzetben nem lehet millimétereket számolni balra vagy jobbra, föl vagy le, nonszensz egyáltalán a felvetés is" – magyarázta a Nap-kelte c. reggeli tévéműsorban a főkapitány.

A Ferenciek tere "katasztrófasújtotta övezetre emlékeztetett" kedd hajnalban a helyszíni tudósítások szerint, miután a rendőrök áttörték a tüntetők emelte barikádot. Az úton a barikád maradványai láthatók, farostlemezek, tégladarabok, acélgerendák hevernek drótkötegekkel együtt. A könnygáz még mindig erősen csípi a szemet a téren, mert a közegek úgy próbálták oszlatni a tömeget, hogy könnygázgránátokat dobáltak az aluljáróba.

A téren tüntetők jelentős részét éjjel két óra körül a Váci utcába szorították. A rendőrség a sétálóutca egyik kávézójának teraszát is megrohamozták, de kiderült, hogy ott csak a vendéglátóhelyre vigyázó őrző-védők ülnek. Az Erzsébet hídra szorított demonstrálók barikádjait a híd két oldaláról indított hókotróval törték át. A többszáz rendfenntartó a pesti és a budai hídfőtől megindulva, vízágyúzva oszlatta a tömeget.

A tüntetések útvonalát 70 munkagéppel takarítja a közterület-fenntartó vállalat, és az éjszaka megrongált kukákat is kicserélik. Eközben helyreállt a közlekedés a belvárosban, ismét a megszokott útvonalon járnak a Kossuth Lajos utcán az Erzsébet hídon át Budára közlekedő autóbuszok.

Helyi idő szerint éjjel három órakor több autóval, busszal és csapatszállító járművel visszatértek a rendőrök a Kossuth térre, a 36 napig tartó demonstrációsorozat színhelyén most teljes a nyugalom. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS