2020. október 26. hétfőDömötör
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Izrael beismerte: foszforlövedékekkel is lőtt Libanonban

2006. október 23. 16:55, utolsó frissítés: 16:55

Izrael elismerte, hogy a nyári libanoni háborúban foszforlövedékeket vetett be Hezbollah-célpontok ellen - jelentette vasárnap a Háárec című tel-avivi napilap.
Az erősen mérgező foszfor nagy fájdalommal járó, súlyos és gyakran halálos égési sérüléseket okoz.

Izrael mostanáig csak azt ismerte el, hogy ilyen lövedékeket célpontok vagy területek "megjelölésére" alkalmazott. Izrael hangsúlyozta, hogy a nemzetközi jog nem tiltja a foszfor használatát, és a hadsereg a nemzetközi joggal összhangban vetett be ilyen típusú eszközt – azonban nem pontosították hogy hol és milyen célpontokat támadtak foszforlövedékekkel.

A háború alatt több külföldi média - köztük a CNN amerikai hírtelevízió is - beszámolt arról, hogy libanoni civileken olyan jellegzetes sérülések láthatók, amelyek foszfortámadásra utalnak. Emile Lahud libanoni elnök a harcok alatt szintén azt állította, hogy Izrael foszforlövedékeket vet be a libanoni polgári lakosság ellen, miután számos jelentés látott napvilágot civilek súlyos égési sérüléseiről.

Egyes szakértők azt követelik, hogy erősen mérgező hatásuk miatt a foszforlövedékeket sorolják a vegyi fegyverek közé és rendeljék el általános tilalmukat. Izrael és az Egyesült Államok nem írta alá az 1949-es genfi konvenció harmadik kiegészítő jegyzőkönyvét, amely korlátozza a "gyújtófegyverek" használatát. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS