2024. április 24. szerda
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Folytatódik a feloszlatott tüntetés a Corvin közben

2006. október 23. 15:06, utolsó frissítés: 2006. október 24. 15:10

A Corvin közbe, 1956 egyik legfontosabb helyszínére vonult körülbelül háromezer ember Budapesten, akik a bazilika előtt gyülekeztek, miután a rendőrség hajnalban kiszorította a tiltakozókat a 36. napja tartó demostrációról, a Kossuth térről. A Corvin közben 56-ban november 6.-a reggelig tartottak a harcok. A szónokok a Corvin mozi lépcsőjéről beszélnek a tömeghez – a multiplex moziban estig a Szabadság, szerelem c. évfordulós filmet vetítik, Andrew Vajna magyar származású hollywoodi producer munkáját.


A szónokok arra hívják fel a tüntetőket, menjenek vissza a parlament elé, ahonnan a külföldi delegációk már távoztak – tudósít az Index. Az üresen maradt Kossuth téren, a Rákóczi szobornál még állnak a tüntetők sátrai, de a tűzszerészek kipakolták a tüntetők holmiját. A kordonnal körülvett térre és a tüntetési helyszín bejáratára rendőrök vigyáznak; rendőrségi információk szerint leghamarabb délután térhetnek vissza a helyszínre.

Az Index közelebbről meg nem nevezett kormányzati forrásokra hivatkozva azt közli, hogy az elmúlt napokban élénk politikai egyeztetést folytatott az MSZP-SZDSZ koalíció arról, hogyan kezeljék a Kossuth téri tüntetést. A hírportál úgy tudja, több védett külföldi vezető is előre jelezte, távol marad az évfordulós ünnepléstől, ha tüntetők lesznek a téren.

A délelőtti ünnepélyes zászlófelvonáson és az azt követő hivatalos rendezvényen 47 ország képviselői vannak jelen, köztük a norvég király, a luxemburgi nagyherceg, a belga herceg, tizennyolc államfő, két miniszterelnök, több parlamenti elnök, miniszter, nagykövet.

A parlament épületében délelőtt lezajlott a hivatalos megemlékezés. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke többek közt arról beszélt, hogy 56 hőseinek bátorsága új demokráciák megalapozásához és Európa újraegyesüléséhez vezetett, "sikerült begyógyítanunk a sebeket Európa arcán".

Gyurcsány Ferenc
kormányfő ünnepi beszédében a tüntetéseket kommentálva azt jelentette ki: 1956-ban a többség az utcát választotta, mondta Gyurcsány, mert a parlament nem fejezte ki a népakaratot. Ma nem így van, a parlament ma kifejezi a népakaratot. "Az 56-os vitáink nem a múltról, a jelenről szólnak. 56 csak ürügy" – vélekedett. Az 50. évfordulón koszorúzás zajlik Nagy Imre szobránál a Kossuth téren, a mártír miniszterelnök sírjánál a rákoskeresztúri Új köztemető 301-es parcellájában (index, mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS