2020. október 26. hétfőDömötör
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Libanon: elkapkodják a Hezbollah-dalokat

2006. október 20. 15:25, utolsó frissítés: 15:34

A libanoni síita Hezbollah és hívei mindig törődtek harci dalaik lemezre vételével. A nyári háború, illetve az ellenállás az izraeli haderőkkel szemben minden eddiginél jobban megnövelte Isten Pártjának CD-forgalmát, s előadóit bejuttatta a zeneipar nemzetközi vérkeringésébe is.

"Másfélszer annyi Hezbollah-dalt adunk el a háború vége (augusztus 14-e) óta, mint korábban" - lelkendezik Abu Dzsaafar, a párt Dél-Bejrútban álló stúdiójának vezetője és lemezforgalmazója. Alig néhány nappal a bombázások után már olyan CD-t adtak ki, amelynek füzetében a Hezbollah "győzelmének" fotói láthatók.

"Azóta (amióta a tűzszünet életbe lépett) tíz új számot adtunk ki, míg január és július között összesen csak ötöt" - teszi hozzá Abu Dzsaafar. Mint mondja, a Hezbollah minegy másfél millió CD-t és kazettát ad el évente, a nyereségről azonban óvakodik beszélni, inkább csak a kalózkiadásokat szidja.

A zenészek számára a harcias ritmusok, az ellenállás ütősökkel és szintetizátorokkal kísért dalai jelentik a párt és az iszlám új fegyverét. Néhány cím: "A megtartott ígéret", "Libanon túléli", "Amerika vérszívó", "A mártírok zenéje". (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS