2024. április 24. szerda
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Gyurcsány bocsánatot kért és bizalmat kér

2006. október 06. 13:50, utolsó frissítés: 13:51

Van-e ok és kell-e bocsánatot kérni? – ezzel indította beszédét Gyurcsány Ferenc, majd saját maga és kormánya hibáit elemezve többek között ezt jelentette ki: "téves hitben ringattuk magunkat is, talán a választókat is, hogy a gondok maguktól megoldódnak (...) Megengedtük, hogy elhiggyék, hogy a politika felülírja a gazdaság törvényeit."


Az elhíresült őszödi beszédet kommentálva kijelentette: az a szembesítés nem állja ki a nyilvánosság próbáját, vagyis "talán előbb beszélni kellett volna" a választóknak arról, hogy egyáltalán nem tartható a korábbi gazdaságpolitika. A szembenézés halogatásában "van saját felelősségem is, mert én vezettem az előző kormányt", fejtette ki Gyurcsány, és elismerte, csak azok előtt "volt bátorsága" elmondani azt a beszédet, akiktől politikai értelemben nem volt tartanivalója.

"Nem volt bátorságom elmondani a választóknak, szembesíteni őket azzal, hogy ami történt, az öncsalásra épült. Van ok a miniszterelnököt bocsánatkérésre kérni, azt mondani, hogy személyes felelőssége van abban, ami történt. A hazugság a halogatás volt", mondta, majd bocsánatot kért az őszödi beszéd "nyers és szenvedélyes megfogalmazásáért", melyre viszont nem adhat felmentést a szenvedélyesség sem.

A kormányfő beszédében hosszasan kritizálta az ellenzéket is, főleg azért, mert az utca nyomásával politizál, illetve azért, mert nincs a jelenlegi helyzetre programja.

"Ebben a vitában demokraták és az alkotmányos demokrácia ellenfelei állnak egymással szemben. Hozzátette: a Fidesznek az a célja, hogy elvitassa a parlamenti többség jogát, kicsikarja az előrehozott választásokat, kétharmados többséget szerezzen, végül új alkotmányt írjon "Orbán Viktor szája íze szerint".

Gyurcsány elismerte, hogy az utóbbi négy hónapban bejelentett intézkedésekkel a kormány nem vette figyelembe, hogy "van teherbírása egy kormánynak, és van egy országnak is". "Talán épp a hitbuzgóság, túlbuzgóság túlzott magabiztosságot kölcsönzött" – mondta saját magáról.

A beszéd végén Gyurcsány az parlament bizalmát kérte, mert mint mondta, csak erős kormány tudja végigvinni az egyensúly és a fejlesztések programját. A frakciók előzetes bejelentése szerint az MSZP és az SZDSZ támogatni fogja a kormányfőt, a Fidesz, a KDNP és az MDF nemmel fog szavazni a vita esti zárásakor. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS