2024. április 24. szerda
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Vekkeres tüntetés lesz a Kossuth téren – Gyurcsány félórás beszédet mond a bizalmi szavazás előtt

2006. október 05. 18:24, utolsó frissítés: 18:38

"Arra kérem a választókat, pénteken 16 órára menjenek a Kossuth térre nemzeti színű zászlóval és mécsessel Kossuth térre, és mindenki hozzon egy hangos vekkerórát" – jelentette be Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a holnap délutáni demonstráció körülbelüli programját. Hogy a beígért szombati és azutáni folytatásból mi lesz, arról csak annyit lehet tudni, hogy a pártelnök a budapesti rendkívüli sajtótájékoztatón azt tanácsolta az újságíróknak, "szombatra ne csináljanak programot maguknak". A Fidesz a térre egyébként október 23-ig, az 1956-os évfordulós nemzeti ünnepig kért területfoglalási engedélyt.


Orbán szerint pénteken pártkérdésről, hanem az ország kérdéseiről lesz szó. "A jelenlegi helyzetet nem lehet stabilizálni, új helyzetet kell teremteni", ezért minden alkotmányos és demokratikus eszközt fel kell használni, hogy az "ezermilliárdos károkat" okozó Gyurcsány Ferencet eltávolítsák a hatalomból – magyarázta a nagygyűlés összehívását a pártelnök.

A Fidesz elnökét egyébként az SZDSZ arra szólította fel, mondjon le parlamenti mandátumáról azzal az indoklással, hogy a választók tavasszal azzal bízták meg, ellenzékben képviselje őket a parlamentben, de ő ezt láthatólag nem az ott akarja megtenni.

A holnapi bizalmi szavazástól a Fidesz eredetileg távol akart maradni, de Sólyom László köztársasági elnök szerdán levélben szólított fel minden pártot, hogy a parlamentben politizáljon. Így a Fidesz elnöksége eredeti döntése megváltoztatása mellett döntött. A maga ellen bizalmi szavazást kérő Gyurcsány Ferenc mai blogbejegyzésében ennyit közölt a holnapi műsorról:

"Én egy jó fél órás beszéddel készülök – valamennyi lényeges kérdést, ami az elmúlt időszakban felmerült, és ami a mai politikai bizonytalanság és viták fő okát jelenti szóba kívánom hozni, és elmondom, hogy mit gondolok ezekről." Az MSZP és az SZDSZ frakciója már korábban bejelentette, teljes mellszélességgel támogatja a kormányfőt. Eközben a Fidesz és a KDNP azt sérelmezi, hogy a bizalom megadásáról vagy megvonásáról nem titkos szavazással, hanem név szerint szavaznak a képviselők holnap délben a parlamentben.

A balatonőszödi Gyurcsány-beszéd kiszivárogtatása óta tartó tiltakozások, tüntetések biztosítása napi 60 millió forintba kerülnek a rendőrségnek, a szerv rendkívüli kiadásai összesen 1,2 milliárdot tesznek ki (ez mintegy 4,4 millió euró). A kormány eddig 460 milliós extrapénzt utalt át a kormányellenes tüntetések miatt, melyből a rendőrök túlórapénzét fizetik ki. A megsérült felszerelések, felgyújtott járőrautók kárösszege százmillió forintos nagyságrendű. A kormány ígéretet tett a másik félmilliárd kifizetésére is. (mti/index)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS