2022. november 26. szombatVirág
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

WWF-tanulmány: a halászat katasztrófába sodorja a tengerek élővilágát

2006. szeptember 28. 15:41, utolsó frissítés: 15:41

Katasztrófába sodorja a tengerek élővilágát a halászat világszerte - derül ki a WWF (World Wildlife Fund) környezetvédelmi civil szervezet legújabb tanulmányából.


A Hamburgban bemutatott tanulmány szerint a lepényhal- és nyelvhalzsákmány 80 százalékát döglötten szórják a tengerbe a halászok, mert túl aprók vagy értéktelenek a kifogott halak. "Az emberek nem látják, hogy gyakran borzalmas ökológiai és szociális hatásokkal jár kifogni a szépen tálalt, ínycsiklandozó halakat" - emelte ki Heike Vesper, a WWF tengerbiológiai szakértője.

A szervezet elemzése szerint a kardhal élvezetének is súlyos következményei vannak. Csak emiatt évente 100 ezerrel csökken a cápaállomány, a tengerfenéken végighúzott garnélafogó hálók pedig számtalan tengeri csillagot és rákot irtanak ki, miközben felbolygatják a tengerfenék élővilágát.

Továbbra is nagy problémákat okoz az Atlanti-óceán északkeleti tájain a ipari méretű tőkehal-halászat. 1970 óta mintegy 80 százalékkal csökkent a kifogott halak mennyisége, és a teljes állomány kipusztulása fenyeget, ha nem tiltják be a halászatot azon a vidéken - figyelmeztetett a WWF.

"Aki meg akarja nyugtatni a lelkiismeretét, egyen inkább ökológiailag fenntartható módszerekkel kifogott halat" - hívta fel a figyelmet Vesper, és az ezt garantáló kék színű MSC (Marine Stewardship Council - Tengergondnoki Tanács) védjeggyel ellátott termékek vásárlását javasolta.

A WWF tanulmányával egy időben a Greenpeace nemzetközi környezetvédelmi szervezet közzétette a németországi folyók angolnapopulációjáról szóló jelentését, amely szerint a halak húsa erősen szennyezett különböző vegyi anyagokkal. Különösen az Elbában, a Majnában, a Rajnában és a Weserben fogott angolnák fogyasztásától óv a szervezet az állatokban kimutatott magas tenzidkoncentráció miatt.

A halak szervezetében talált, rendkívül veszélyes, rákos megbetegedéseket is okozó tenzideket a textil- és csomagolóanyag-gyártásban alkalmazzák. A Greenpeace ezzel kapcsolatban a veszélyes kemikáliák helyett biztonságos vegyi anyagok alkalmazásának előírását szorgalmazza Európa-szerte. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS