2024. április 24. szerda
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Fél négyig tartott az utcai harcok harmadik menete Budapesten

2006. szeptember 21. 11:53, utolsó frissítés: 11:57

Hajnali fél négyre oszlatta fel a rendőrség Budapesten randalírozókat: az Oktogontól indult szerda éjszakai összecsapás után a rohamrendőrök a Blaha Lujza térig szorították a tüntetőket, akik közül többen megsérültek, majd a mintegy 300 fős csoport szétszéledt. A rendőrség és a tüntetők közül kiváló csoport közötti összecsapásokban csaknem kétszázan megsérültek, és nagyjából ugyanennyi embert állítottak elő.


Kevéssel éjfél után mintegy 200 fős csoport gyűlt össze a Terror Háza Múzeumnál, a riasztott rohamrendőrök lezárták az Oktogont. A fiatalokból álló csoport a Kossuth térről érkezett, és megállt a Terror Háza Múzeum előtt. Kis idő elteltével buszokkal és teherautóval megérkeztek a rohamsisakos, védőpajzzsal felszerelt rendőrök, és felszólították őket, hogy hagyják el a területet. A tüntetőket a rohamrendőrök a Nyugati pályaudvar felé terelték, három- négy embert földre szorítottak, és a rabszállító autóba kísérték őket.

Hajnali egy óra felé egyre több tüntető indult a Kossuth térről a Nyugati pályaudvar felé, ahol rendőrök sorfala várta őket. A rendőrség könnygázt vetett be, több tüntetőt előállított. Két óra felé a tömeg lassan feloszlott a Kossuth téren, az Oktogonhoz viszont mintegy háromszáz fős csoport érkezett.

A rohamrendőrök a Blaha Lujza tér irányában szorították ki a tömeget, és folyamatosan lőtték a tüntetőkre és az újságírókra a könnygázgránátokat. Később mintegy száz demonstráló szorult be a budapesti Nagykörútról a Dohány utcába hajnali három órakor.

Az Andrássy úton, az Eötvös utcánál már új típusú könnygázt is bevetettek ellenük a rendőrök, amiből főként újságírók kaptak. Több szerkesztőség gázmaszkkal és védősisakkal szerelte fel a helyszínre küldött újságíróit, így ők nem szenvednek az anyagtól. Voltak olyan sérültek is, akiket maga a könnygázgránát talált el.

A Blaha Lujza térre szorítottak közül többen a buszmegállókban várakozók közé vegyültek, így a rendőrség "látóköréből kikerülve" kerülték el az előállítást. Hajnali fél négy után a Blaha Lujza téren mintegy háromszáz ember nézte a rendőrök levonulását a területről, ők többségükben már munkába igyekvők voltak.

A Dohány utcában másfél órával a rendőrségi akció után is lehetett érezni a könnygázt, az utcán több ember könnyezve ült a járdaszegélyen. Az utat végig szemét borította, amely az összetört, felborított és összetört szemetesekből került a földre. Csütörtök hajnalig 11-12 sérültet láttak el a Péterfy Sándor utcai kórház traumatológiáján, köztük hárman súlyos, nyolcan-kilencen könnyebb, zúzódásos, könnygáz okozta sérülést szenvedtek. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS