2024. április 24. szerda
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Utcai harcok Budapesten

2006. szeptember 20. 11:13, utolsó frissítés: 11:28

Kedd estére újra tízezres tömeg gyűlt össze a budapesti Kossuth téren, Gyurcsány Ferenc és kormánya lemondását követelve. A térről elvonuló mintegy háromezer főnyi tüntető éjfél után a Köztársaság téren, a Rákóczi úton és a Blaha Lujza téren csapott össze a rendőrökkel. Az eddigi adatok szerint 57-en sérültek meg, köztük 24 rendőr, négyük állapota súlyos. A hatóságok garázdaság miatt szinte száz embert letartóztattak.


A tiltakozások egyik fő mozgatója a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 elnevezésű szerveződés, amely a demonstrációt "önkormányzati választási rendezvényként" jelentette be az V. kerületi rendőrkapitányságon.

Huszonegy ország budapesti nagykövetségének, Sólyom László köztársasági elnöknek és Szili Katalin házelnöknek juttatják el a demonstrálók petíciójukat – mondta el Nagy László ügyvéd, a dokumentum egyik szerzője és aláírója, aki kedden éjjel újra felolvasta a petíciót a Parlament előtt.

A Kossuth téri tüntetők mintegy háromnegyede szerda hajnalban egy óra tájt elhagyta a teret, egy részük a Köztársaság tér – az MSZP központi székháza – felé indult. A szónoki emelvényről közben arra biztatták az ott maradókat, hogy néhány órára inkább menjenek haza, pihenjenek, majd jöjjenek vissza. A Magyar Rádiónál egy ötven tüntető alkotta csoportot oszlatott fel a rendőrség szerdára virradó hajnalban, nem sokkal nulla óra után.

A Köztársaság téren összegyűlt tüntetők feloszlatása során éjfél után könnygázt is használtak a rohamrendőrök. Miután felszólították a tömeget, hagyja el a teret, megindultak a pajzsos rohamrendőrök és a lovas rendőrök. A tüntetők köveket szedtek le az Erkel Színház falánál, hogy azokkal dobálják a rendőröket. Egy operatőrt egy eldobott kő a fején talált el, több rendőr is megsérült.

A térről kiszorított tömeg a Rákóczi utat lepte el, ahonnan lovas rendőrökkel és könnygázzal próbálták oszlatni a tömeget szerda hajnali két óra körül, a demonstrálók válaszul petárdákat dobáltak a rendőrökre. A Népszínház utcában a tüntetők kukákat, padokat, politikai hirdetőtáblákat halmoztak fel az úton és a villamossíneken, kisebb úttorlaszokat építve belőlük.

A tiltakozók kukákat gyújtottak fel, házak homlokzatát rongálták, autók szélvédőit törték be. A Köztársaság téren lakók a Kossuth Rádiónak azt nyilatkozták: még egy ilyen éjszakát senkinek sem kívánnak, az autótulajdonosok járművük elmenekítésén gondolkoznak. A Blaha Lujza téren a tiltakozók szétvertek, majd felgyújtottak egy parkoló rendőrautót. Az utcai harcok hajnali háromnegyed 4-re fejeződtek be. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS