2024. április 24. szerda
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Elemzők: a kiszivárogtató maga Gyurcsány is lehetett

2006. szeptember 18. 13:42, utolsó frissítés: 14:24

A BBC rádió hírműsora a Gyurcsány-beszéd nyilvánosságra kerülése nyomán kialakult helyzetet ismertetve jelentette, hogy "egyes elemzők azt sugalmazzák, hogy a kiszivárogtatás a miniszterelnök hozzájárulásával történt, mivel kitette a teljes szöveget a saját blogjában".Gyurcsány talán azt kívánja hangsúlyozni ezzel, hogy kemény reformokra van szükség – mondták a BBC forrásai.


A bejegyzés valóban viszonylag korán megszületett. A magyar elektronikus sajtónak címzett kiszivárogtatás vasárnap délután történt, az Origo 16:22-re, az Index 19:31-re datálja a témával foglalkozó összeállítását. Gyurcsány blogján 20:30-as publikálási dátummal szerepel az inkriminált beszéd átiratából készült bejegyzés. Ebben a kormányfő így kommentálja az esetet:

"Nem baj, hogy kikerült a hangfelvétel. Mert a magyar politika igazi kérdése ma már nem az, ki, mikor nem mondott igazat, hanem az, ki tudja ezt abbahagyni. Ki az, aki őszintén, néhol szenvedélyesen, néhol szabad szájúan szembe mer nézni az elmúlt 16 év hazugságaival és féligazságaival. Mi megtettük. Megtettük egymás között, zárt körben már májusban, és azóta megtettük nyilvánosan is. A jobboldal képtelen erre. A hazugság az egész magyar politikai elit bűne. A miénk és övék. Mi sem tudtuk ezen változtatni a választások előtt, és nem tudtuk kirángatni a kampányt sem a gügyögés, a féligazságok kelepcéjéből. "

Az AP amerikai hírügynökség a kormányfői hozzájárulás változata mellett mást verziókat ismertet. Lehet, hogy az akció szándékos volt valaki részéről a miniszterelnök környezetéből, vagy lehetett olyasvalaki is, akit felháborított Gyurcsány egyik fontos, nemrég felfedett szándéka:

"Ezt a felvételt arra is fel lehet használni, hogy támogassák vele a kormány álláspontját, amely szerint a reformok sürgetőek és elkerülhetetlenek" – mondta Kiszelly Zoltán politológus. "Lehet ugyanakkor egy kísérlet is Gyurcsány tervének megakadályozására, hogy a kormány mellett a pártot is vezesse". (mti, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS