2024. április 24. szerda
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Többezren tüntettek Gyurcsány lemondásáért – az akció folytatódik

2006. szeptember 18. 12:49, utolsó frissítés: 18:28

A Gyurcsány-kormány lemondását és új választásokat követelt vasárnap este többezer ember Budapesten a Parlament előtt, a miniszterelnök "elkúrós" beszédének kiszivárgása után. A tüntetők száma hétfő reggelre 50-60-ra csappant, de délelőttre ismét egy három-négyszázan gyűltek össze az épület 4-es és 7-es kapuja közelében.


Néhányan zászlókat is magukkal hoztak, spontán beszédeket tartanak, ezeket olykor skandálással szakítják meg. Fütyülnek, egyebek mellett azt kiabálják, "elég volt!", "a Gyurcsány-kormány mondjon le!", és olyan felszólaló is akadt, aki azt mondta: nem elég a kormány távozása, "rabláncon" kellene egyeseket elvezetni, és bíróság elé kellene állítani a politikai szereplői közül. A legújabb jelszó: "Nem megyünk haza".

A tüntetőknek vezetőjük nincs, közülük néhányan elmondták: addig maradnak a Parlament előtt, amíg csak bírják, dolgozni sem mennek el. Az épület előtt megjelent a nemzetközi sajtó is, a téren dolgozik a BBC rádió tudósítója is.

Eközben a Fidesz és a Kereszténydemokrata Párt (KDNP) közös frakcióülése után Navracsics Tibor fideszes frakcióvezető azt jelentette be: minden alkotmányos eszközzel megpróbálják elérni Gyurcsány lemondását. Arra a kérdésre, hogy a konstruktív bizalmatlansági indítványra gondol-e, Navracsics azt felelte, létezik más lehetőség is. A politikus szerint az események túlléptek Gyurcsányon, a miniszterelnök nem a megoldás része, hanem a probléma maga.

Az MSZP helyi idő szerint 11 órakor tartott sajtótájékoztatóján Hiller István pártelnök bejelentette: továbbra is támogatják Gyurcsányt és a megkezdett reformokat. (mti, index)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS