2024. június 16. vasárnap
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Gyurcsány egy májusi frakcióülésen: "...elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon"

2006. szeptember 17. 20:37, utolsó frissítés: 2006. szeptember 18. 13:53

Gyurcsány Ferenc egy májusi szocialista frakcióülésen elismerte, hogy négy évig nem csinált semmit a kormányzat, és "nyilvánvalóan végighazudták" az utolsó másfél-két évet – olvasható a Magyar Rádió honlapjára vasárnap feltett hangfelvétel szövegében.


A felvétel – amelyet több fontos magyarországi sajtótermék kézhez kapott vasárnap délután – Balatonőszödön készült május 26-án, a szocialista frakció nem nyilvános ülésén a miniszterelnök azt mondta: "Nincsen sok választás, azért nincsen, mert elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk. Meg lehet magyarázni... Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz.

Annyival vagyunk túl az ország lehetőségein, hogy azt nem tudtuk korábban elképzelni, hogy azt a Magyar Szocialista Párt és a liberálisok kormányzása azt valaha is megteszi. És közben egyébként nem csináltunk semmit négy évig. Semmit. Nem tudtok mondani olyan jelentős kormányzati intézkedést, amire büszkék lehetünk, azon túl, hogy a szarból visszahoztuk a kormányzást a végére. Semmit. Ha el kell számolnunk az országnak, hogy mit csináltunk négy év alatt, akkor mit mondunk?" (A Gyurcsány-beszéd mp3-ban ezen a linken, vagy itt is letölthető)

Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője az MTI-nek azt mondta: Gyurcsány Ferenc szembenézett a magyar politika több éves közös önáltató hazugságával, azzal, hogy meg lehet úszni gyökeres reformok és változtatások nélkül. Úgy fogalmazott, egyáltalán nem bánják, hogy ez a hangfelvétel kikerült, mert segít tisztázni, miért nem vártak kényszerűen az önkormányzati választások végéig a szükséges intézkedésekkel.

Mint mondta, a miniszterelnök egy szenvedélyes frakcióvita végén, önkritikus és drámai fogalmazással felelt azokra a kérdésekre, amelyek azt vetették fel, hogy az intézkedéseket el lehetne halasztani. Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője közölte, hogy amíg nem látják a pontos körülményekett, hogy mi hangzott el, addig nem szeretnénekk erről beszélni.

A politika alaphazugságairól beszéltem – jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az ATV kereskedelmi televízió Pont 7 című vasárnap esti műsorában a hangfelvételről szólva. A szenvedély túlzásokra is ragadtatja az embert – tette hozzá a miniszterelnök; a lényegnek azt nevezte, hogy tudatosítani akarta a frakció tagjaiban, nincs más út, mint a változás.

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) és a Fidesz vezetése hétfőn délelőtt tekinti át a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által mondottak miatt kialakult helyzetet – mondta a távirati iroda érdeklődésére a KDNP szóvivője. Halász Zsuzsa közölte: olyan súlyúnak ítélik a kialakult helyzetet, hogy szükség van a két pártvezetés közös megbeszélésére. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS