2020. október 26. hétfőDömötör
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

AI: háborús bűncselekményeket követett el a Hezbollah

2006. szeptember 14. 14:21, utolsó frissítés: 14:43

Háborús bűncselekményekkel felérő módon sértette meg a nemzetközi emberiességi törvényeket a libanoni Hezbollah síita szervezet, amikor a legutóbbi konfliktus során szándékosan vette célba az izraeli polgári lakosságot - áll az Amnesty International csütörtökön Londonban kiadott állásfoglalásában.

A világ legnagyobb emberi jogi szervezetének jelentése szerint az összecsapások egy hónapja alatt a Hezbollah csaknem négyezer rakétát lőtt ki Észak-Izraelre; ezek 43 polgári személyt öltek meg, 33-at pedig súlyosan megsebesítettek. A támadások következtében több százezer izraeli civil kényszerült óvóhelyekre vonulni vagy elhagyni lakhelyét.

Az AI szerint mintegy 900, "eredendően pontatlan" Katyusa rakétát - a polgári és a katonai célpontok megkülönböztetését előíró alapelv nyílt megsértésével - közvetlenül városi térségekre lőttek ki. Ezek között olyan rakéták is voltak, amelyek több ezer fémgolyót tartalmaztak a még nagyobb pusztítás érdekében; egy ilyen ölt meg az egyik támadás során egyszerre nyolc vasúti dolgozót.

A Hezbollah az Észak-Izrael elleni rakétatámadásokat a libanoni polgári lakosság elleni izraeli akciók megtorlásának nevezte, és azzal érvelt, hogy a cél éppen az izraeli támadások megakadályozása volt.

A csütörtöki AI-nyilatkozatban még hozzátették: az, hogy Izrael is súlyos jogsértéseket követett el, semmilyen módon nem igazolja a Hezbollah jogsértéseit. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS