2020. december 1. keddElza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Fidel Castro: nem tervezem, hogy százéves koromig maradjak hatalmon

2006. július 27. 12:10, utolsó frissítés: 12:10

A kubai forradalmat bevezető eseménynek, a Moncada laktanya ostromának július 26-i évfordulóján Bayamo kelet-kubai városban százezer ember előtt beszélt a 80. évét augusztusban betöltő Fidel Castro kubai elnök. Amikor megemlítette, hogy rengeteg kubai éri el a százéves kort, hozzátette: "kis északi szomszédainknak nem kell aggódniuk, nem tervezem, hogy hatalmon maradjak százéves koromig".


Fidel Castro élemedett korára tekintettel ellenfelei már "fenik a kést" a hatalomváltásra számítva. Az Egyesült Államok - amelyre "kis szomszédként" utalt - pár hete bejelentette, hogy 80 millió dollárt szán a kubai belső ellenzék kiépítésére. Washington azt szeretné megakadályozni, hogy az elnök az öccsének, Raul Castrónak adja át a hatalmat.

Az amerikai törekvésekre válaszul Castro kijelentette, hogy az Egyesült Államok nem fogja tudni "eltaposni" a latin-amerikai forradalmakat. "Több mint 40 éve próbálja eltaposni a kubai forradalmat, de nem tudta, el akarta taposni a venezuelait, és azt sem tudja. (...) Az imperializmus azt hiszi, hogy a vezetők megölésével megöli a forradalmakat is... mi arra törekszünk, hogy a nép sorsát vagy kiválasztott céljait ne egy ember döntse el, hanem az ország állampolgárainak lelkiismerete" - mondta az elnök, aki több merényletet is elhárított, amióta 47 éve hatalmon van. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS