2021. december 7. keddAmbrus
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Macedónia: az ellenzék nyerte a választásokat – a kormányfő gratulált a Belső Macedón Forradalmi Szervezetnek

2006. július 06. 11:34, utolsó frissítés: 11:34

A macedón miniszterelnök elismerte, vereséget szenvedtek a szerdán tartott parlamenti választásokon, és gratulált Nikola Gruevszkinek, az ellenzék fő erejét képező jobboldali párt elnökének a győzelemhez.


A szavazatok 36 százalékának összeszámlálása után a Nikola Gruevszki által irányított nemzeti, jobboldali VMRO-DPMNE (Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja) 33 százalékkal vezetett, a Vlado Bucskovszki kormányfő vezette Macedón Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) 24 százalékos eredménnyel a második helyre szorult. VMRO-DPMNE arra számít, hogy a 120 parlamenti mandátumból 55-öt szerzett meg.

Bucskovszki közölte, telefonon gratulált Gruevszkinek, és arra kérte, a lehető legrövidebb időn belül alakítson kormányt. Macedóniai vezetők szabad és becsületes szavazásra szólítottak fel, hogy ezáltal eloszlassák a NATO és az Európai Unió kételyeit az iránt, hogy készen áll-e az ország az európai betagozódás felé vezető úton haladni a következő években.

Mintegy hétezer megfigyelő, köztük ötszáz külföldi vett részt a választásokon, amelyet Erwan Fouéré, az EU macedóniai képviselője úgy minősített, mint az ország politikai érettségének kulcsfontosságú tesztjét. A macedóniai központi választási bizottság értékelése szerint a választások tisztességek, demokratikusak, jól szervezettek voltak és békésen zajlottak, csak kisebb, elhanyagolható problémákról érkeztek bejelentések.

Az 1991-ben függetlenné vált volt jugoszláv köztársaságban negyedik alkalommal tartottak parlamenti választásokat, amelyeket a múltban szabálytalanságok jellemeztek. Az olykor erőszakossá vált választási kampány során az Európai Unió és a NATO figyelmeztette az országot, hogy a szabálytalanságok esetleges megismétlődése az euroatlanti integráció lelassulását vonhatja maga után.

A szociáldemokraták vezette, több kis baloldali szláv pártot is tömörítő Együtt Macedóniáért tömb és az albán kisebbség legerősebb pártja, a Demokratikus Unió az Integrációért (DUI) alkotja a jelenlegi koalíciót, amely 2002 ősze óta irányítja az országot. Választási veresége jórészt abból ered, hogy képtelen volt megbirkózni a gazdasági gondokkal, emelni a lakosság életszínvonalát. A gazdaság továbbra is stagnál, a munkanélküliségi ráta 36 százalék körül mozog. (mti/apa)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS