2021. december 7. keddAmbrus
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Macedónia: megkezdődtek a parlamenti választások

2006. július 05. 16:11, utolsó frissítés: 16:11

Az ország európai integrációja szempontjából sorsdöntőnek látszó parlamenti választások kezdődtek szerdán Macedóniában. A voksolás tétje egyrészt a kis balkáni ország felkészítése a majdani NATO- és Európai Uniós tagság követelményeire, másrészt a szláv és az albán nemzetiség békés együttélésének további szavatolása. Szkopje tavaly kapta meg az EU-tagjelölt hivatalos státusát.


A mintegy 1,7 millió választópolgár 2700 jelöltre voksolhat a 120 képviselői mandátumért az 1991-es függetlenség óta negyedszer megrendezett szavazáson. Miután a választási kampányt számos erőszakos cselekmény tarkította, a szavazást közel 7000, köztük 500 külföldi megfigyelő felügyeli.

A jelenlegi koalíciót, amely 2002 ősze óta irányítja az országot, a szláv pártok alkotta, baloldali Együtt Macedóniáért tömb vezeti az albán kisebbség legerősebb pártjával, a Demokratikus Unió az Integrációért (DUI) párttal összefogva.

Az ellenzék fő erejét az 1998 és 2002 között hatalmon volt nemzeti, jobboldali VMRO-DPMNE (Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja) képezi, amely egyes felmérések szerint, 7-9 százalékos népszerűségi előnnyel fordult a kampány hajrájába a szociáldemokraták (SDSM) vezette Együtt Macedóniáért előtt. (mti/afp)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS