2021. december 1. szerdaElza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ausztria: törvénymódosítás török kényszerházasságok ellen

2006. július 03. 16:01, utolsó frissítés: 16:01

Már nemcsak a házasságra kényszerítettek valamelyikének a hozzájárulásával lehet eljárást indítani Ausztriában kényszerházasság-ügyben. A júliustól érvényes módosítás alapján akár hivatalok is eljárást kezdeményezhetnek, ha kényszerházasság kierőszakolása jut a tudomásukra. Egyelőre nem tudni, hogy milyen gyakoriságúak a kényszerházasságok, amelyek legtöbbjét a külföldről, főképpen Törökországból betelepült családok körében tapasztalták.


E családok között vannak olyanok, amelyek sokszor még kiskorú – de már osztrák állampolgársággal rendelkező – gyermekeiket szülőhazájukba viszik, és ott kényszerítik házasságra. A sajtó szerint még becsülni sem lehetne az ilyen házasságok számát, csak annyit tudni, hogy 1975 óta 7 személyt ítéltek el Ausztriában kényszerházasság kierőszakolásának a bűntettében.

Ezekhez az eljárásokhoz azonban mindeddig az kellett, hogy az áldozatok a saját szüleik ellen valljanak. Ezt a helyzetet szünteti meg a mostani jogszabály-módosítás, amelynek egyik pártolója Gül Ajse Basari, a török nők érdekvédelmére alakított Orientexpress bécsi tanácsadói cég vezetője. Basari arról számolt be a sajtónak, hogy cégének tavaly 41 olyan nő volt az ügyfele, akiket kényszerházasság fenyegetett, vagy már kényszerházasságban élt.

Az ügyfelek között nemcsak török, hanem pakisztáni, indiai és arab nők is voltak. Nemritkán 15 éves lányokat kényszerítenek házasságra gyakran ismeretlennel, és így a nászéjszaka is tulajdonképp nemi erőszaknak számít. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS