2020. október 26. hétfőDömötör
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Új New York-i hurrikán-vészterv: még több óvóhely

2006. június 30. 14:36, utolsó frissítés: 14:36

Új vésztervet dolgozott ki New York városa arra az esetre, ha erős vihar vagy éppen Katrina típusú hurrikán csapna le rá. A kilenc hónapig tartó előkészítés után szerdán bejelentett terv 23-ról 65-re emeli az előre berendezett hurrikán-óvóhelyek számát. A legrosszabb esetre számba vett forgatókönyv szerint 3 millió New York-i lakost kellene kitelepíteni és 600 ezer ember számára kellene szükségszállást biztosítani.

Michael Bloomberg polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy különösen a metropolis tengerhez közeli részein kell jó előre óvintézkedéseket tenni. A New York-i partokat 1985 óta nem sújtotta hurrikán, és az utolsó eset, amikor a város szívét, magát a Manhattant is elérte a pusztítás, még a XIX. században történt. Mindazonáltal augusztus elsejétől a nagyváros közelébe is eljuthatnak a hurrikánok.

A New Scientist című tudományos folyóirat egyik cikke szerint egy New York-i hurrikán akár 8 méterrel is megemelné a tenger szintjét: ez a Manhattan déli részének, Brooklyn és Jersey City egy-egy részének elöntésével járna. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS