2022. június 29. szerdaPéter
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Vudu napokat szervez az Unesco Franciaországban a vallási tolerancia jegyében

2006. június 30. 14:27, utolsó frissítés: 14:27

A vallási tolerancia és a vudu művészet megismertetése jegyében az Unesco - az ENSZ nevelésügyi, tudományos és kulturális szervezete - vudu napokat szervez júliusban Franciaországban, ahol a tahiti eredetű vallás hívei a mai napig illegálisan áldoznak hitüknek.


A haiti és a dominikai lázadó rabszolgák vallásának világszerte mintegy nyolcvan milliónyian követői. "Franciaországban több mint harminc templomunk van, és számtalan pap, illetve papnő tevékenykedik - egyelőre illegálisan" - mondta el az AFP-nek Jean-Audan Capel irodalom- és történelemtanár.

A vudu vallásban csak egy isten létezik, akihez nem közvetlenül, hanem arkangyalokon keresztül fordulnak a hívek. Ezek a közvetítők akár keresztény szentek is lehetnek. A vudut sokan fekete mágiának tekintik, ami a hívek szerint egyáltalán nem igaz.

A vudu elterjedt Kubában, Brazíliában, az Egyesült Államok déli részén és Afrikában is. A haiti eredetű vallás hívei közé tartozott Jimi Hendrix, a világhírű gitáros és Toto Bissainthe tahiti színésznő is. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS