2020. október 26. hétfőDömötör
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Indonézia: emberről emberre terjedt a madárinfluenza

2006. június 23. 17:06, utolsó frissítés: 17:14

A madárinfluenza emberre is veszélyes H5N1 vírusának kialakult egy mutánsa, miközben a kórokozó átkerült egy indonéz családon belül egyik családtagról a másikra – jelentette be pénteken az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A mutáns azonban nem fejlődött nagy fertőzőképességű, emberről emberre terjedő változattá – hangsúlyozta Maria Cheng, az ENSZ egészségügyi szervezetének szóvivője.

Egy szumátrai család nyolc tagja fertőződött meg a H5N1 vírussal a múlt hónapban, heten közülük meghaltak. Az egyik betegben, egy tízéves fiúban enyhén elváltozott a kórokozó, kialakult egy kissé eltérő mutáns. A fiú később megfertőzte apját – olvasható a jelentésben, amelyet madárinfluenza-szakértők egy jakartai értekezletén osztottak szét pénteken a résztvevők között. Nem a nyilvánosságnak szánták a jelentést, de hírügynökségek hozzájutottak, és közzétették a tartalmát.

Ez az első valószínű esete a kórokozó emberről emberre való átterjedésének – közölte Tim Uyeki epidemiológus, az amerikai járványügyi hivatal munkatársa. Hozzátette azonban, hogy nincs ok pánikra, a vírus az apa halála után maga is elpusztult, és nem jutott a családon kívülre. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS