2022. január 29. szombatAdél
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Évente százötvenezer nő lesz öngyilkos Kínában

2006. június 21. 16:23, utolsó frissítés: 16:23

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján Kína az egyetlen ország a világon, ahol több nő követ el öngyilkosságot, mint férfi. Évente másfél millió nő kísérel meg öngyilkosságot, közülük százötvenezer sikeresen. Vidéken azért magasabb az életüknek önkezükkel véget vetők aránya, mert ott könnyebben hozzáférnek a mérgekhez.


Kínában a házasságokat sokszor a mai napig pénzügyi alapon kötik, a vőlegény szülei egyszerűen megvásárolják a menyasszonyt annak családjától, a nő innentől kezdve a férjénél él. Hszu Rong, az Öngyilkosságot Megelőző Program vezetője a BBC-nek elmondta, hogy a fiatal feleségeknél az esetek 70-80 százalékában a környezetváltozás, a rokonok és barátok elvesztése vezet öngyilkossághoz.

Az ázsiai országban a férfiak nagy része úgy véli, hogy egy hölgyet feleségül venni olyan, mint lovat venni. A nőknek nem sok esélyük van kikecmeregni egy rájuk erőltetett, boldogtalan házasságból. Az öngyilkossági kísérlettel gyakran csak jobb bánásmódot szeretnének kiharcolni maguknak. A törvények évtizedek óta tiltják a menyasszony megvásárlását, de a hagyományok erősen tartják magukat.

A kilátástalan sorsú nőknek segédkezet nyújthat Hszu Rongnak a vidéki nők számára létrehozott központja, ahol - azon túl, hogy az oda érkező nőket felkészítik a rájuk váró sorsra -, tanfolyamokon is részt vesznek, hogy ha kell, egyedül is megállják a helyüket az életben. (mti-panoráma)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS