2020. október 26. hétfőDömötör
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Gyurcsány: "picikét rendbe kell tenni" az eladósodott államot

2006. június 20. 10:29, utolsó frissítés: 10:29

A reformok elindításához rendbe kell tenni az eladósodott államot, nem lehet tovább halogatni a változtatásokat – nyilatkozta a Magyar Rádiónak kedden reggel a miniszterelnök, aki a magyar parlament a koalíció első javaslatairól tartott tegnapi vitanapján azt közölte, Magyarország 12 ezer milliárd forintttal költött többet az elmúlt négy évben, mint amennyi pénz 2002-ben rendelkezésre állt volna.

"Ahhoz hogy meg lehessen csinálni mindazt az országban, amit szeretnénk - nyugdíjkorrekciós programot, átalakítani az egészségügyet, elindítani az új Magyarország fejlesztési programját (...), épüljön tovább az M7-es, kezdődjön a vasút-rekonstrukció - ahhoz az eladósodott államot egy picikét rendbe kell tenni" – mondta Gyurcsány Ferenc, a parlamenti vita után válaszolt a rádió kérdéseire.

Mi a jobb? - vetette fel a kérdést a kormányfő, aki szerint a közül kell választani: spóroljanak-e még egy évig, úgy hogy ezzel közben "megfinanszíroznak" egy "hatalmas programot", vagy húzzák tovább az öt-hat éve halasztott változtatások megkezdését. Én nem akarom húzni-halasztani – szögezte le a kormányfő.

Közölte, a bejelentett intézkedésekkel együtt az idén "még mindig növekvő jövedelmek lesznek és éppen azért teszünk-veszünk, hogy 2007-ben, a legnehezebb évben, ne legyen reáljövedelem csökkenés vagy legfeljebb egy-két százalékos". "Ez egy építkező program, amelynek az elején sajnos kicsit spórolnunk kell, mert gyorsabban szaladtunk mint amennyire bírjuk".

Utalva arra az ellenzéki kritikára, miszerint a kormány éppen az aktívakat terheli a következő időszakban, azt válaszolta, ez természetes, nem lehet a nyugdíjasoktól, a gyerekektől, a gyesen lévőktől elvenni. Közölte: az ellenzék eddig csak azt mondta meg, hogy mit nem szabad csinálni, ám azt még nem, hogy mit igen.

A riporter felvetésére, nem akarja-e valamivel kiegészíteni a magyar vállalkozók előtt nemrég, a kedvezőbb közterhekkel összefüggésben tett, sokak által utólag bírált kijelentését, ami szerint "el lehet menni Szlovákiába", Gyurcsány Ferenc azt mondta, az ilyen zsarolásra "szenvedélyesen" és "önérzetesen" kell válaszolni.

"Ilyen nyílt beszédű ember vagyok, de ebben az ügyben nincsen helye száraz, kimért mondatoknak, itt csak szenvedélynek van helye. Ez a mi hazánk, és akkor is a mi hazánk, ha itt 4%-kal felemelik az adót" – közölte Gyurcsány Ferenc. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS