2020. október 26. hétfőDömötör
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Indonézia: tovább ömlik a láva a Merapi vulkánból

2006. június 06. 10:42, utolsó frissítés: 15:42

Több ezer embert telepítettek ki az elmúlt napokban az indonéziai Jáva szigetén fekvő Merapi vulkán körül, amelyből továbbra is ömlik a láva. A helyi hatóságok keddi közlése szerint a környéken felállított táborokban eddig 3680-an kaptak menedéket, de számuk valószínűleg hamarosan növekedni fog, mert egyre többen hagyják el önszántukból a vulkán körzetében lévő falvakat, mert félnek, hogy az égő felhők hamarosan föléjük érnek.

A helyzetet súlyosbítja, hogy a Geger Boyónak nevezett lávacsúcs, amelyet egy 20. század eleji kitörés hozott létre, hétfőn este szétporladt, így a Merapi nyugati és dél-nyugati oldalán szabad folyása lett a lávának. Május közepén a vulkán aktivizálódásakor mintegy 30 ezer embert kitelepítettek, de nagyon sokan visszatértek azóta otthonukba.

A május 27-i földrengéssel az evakuációs akció háttérbe szorult, mert a vulkánhoz rendelt mentőegységek is katasztrófa áldozataihoz siettek. A Richter-skála szerint 6,3-es erősségű földrengés, amelynek közel 5800 halottja volt, ismét felerősítette a Merapi vulkanikus tevékenységét. (mti/afp)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS