2020. október 26. hétfőDömötör
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az Egyesült Államok nagyon füstöl – világszerte nem igazán csökken a széndioxid-kibocsátás

2006. június 05. 15:01, utolsó frissítés: 2006. június 06. 15:45

A világ vezető ipari országainak kemény lépéseket kell még tennie és jobban hagyatkoznia a klímaváltozás előidéző gázok kibocsátási kvótáink kereskedelmi rendszerére, elérendő a kiotói megállapodás 2012-ig előírt kibocsátáscsökkentési céljainak teljesülését egy friss ENSZ-jelentés szerint.

A jelentés elsősorban Nagy-Britanniát és Svédországot említi, melyeknél a kiotói célok teljesítése az üvegházhatást okozó gázok mérséklése terén jó úton halad. Az Egyesült Államok – amely nem írta alá a kiotói megállapodást – amerikai kormányzati adatok szerint viszont 1990 és 2004 között 16%-kal növelte kibocsátását, s a világ legnagyobb széndioxid-kibocsátója. Kanada is messze került a kiotói céloktól: 6%-os csökkentést vállalt, de 1990 óta mostanra szennyezőgáz-kibocsátása 30%-kal nőtt.

Az ENSZ szakértői 18 ország jelentéseit elemezve jutottak arra a következtetésre, hogy csupán két ország az, amelyik céljának teljesítésében kellő haladást ért el.

Nagy-Britannia elsősorban azért, mert széntüzelési erőműveit részben gáztüzelésűekkel váltotta fel és ennek köszönhetően kiotói vállalását – a kibocsátás 12,5%-os mérséklését – már gyakorlatilag mostanra teljesítette. Svédország úgy csökkentette szennyezőgáz-kibocsátását, hogy erre nem is kötelezte Kiotó. Vállalásai teljesítésétől ugyanakkor az európai államok közül igen messze van Spanyolország és Görögország, de bizonyos mértékben Hollandia is. (mti/ap)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS