2020. szeptember 24. csütörtökGellért, Mercédesz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egyszerre vezeti be az eurót 2014-ben Románia és Magyarország?

2006. május 12. 15:12, utolsó frissítés: 15:12

Valószínűleg 2014-ben lesz Magyarország az euróövezet tagja, jóllehet "ambiciózus", 2010-es csatlakozási céldátumot jelölt meg. A JP Morgan nemzetközi pénzügyi szolgáltató elemzése szerint Románia is abban az évben válhat az euróövezet tagjává.

A ház előrejelzése szerint az első csatlakozó Szlovénia lesz jövőre, utána Litvánia, Ciprus és Málta következik 2008-ban. Lettország, Észtország és Szlovákia belépését 2009-re, Csehországét és Bulgáriáét 2010-re jósolja a JP Morgan londoni jelentése. Lengyelország ugyan képes lehet a cég által 2013-ra tett dátum előtt is a csatlakozásra, ám a lengyel kormány közölte, mandátuma lejártáig nem kíván céldátumot megjelölni.

Magyarország belépését szintén 2014-re tette a Standard & Poor's, a világ legnagyobb hitelminősítője január végén. Tavaly decemberben a legnagyobb európai hitelminősítő, a Fitch Ratings is 2014-et jelölte meg a csatlakozás lehetséges legkorábbi dátumának december 6-án. A Moody's Investors Service úgy látja: Magyarország az euróövezet "előszobájába", az ERM-II. átváltási mechanizmusba is valószínűleg csak a jövő évtizedben tud belépni.

Az euróövezethez csatlakozó majdani új tagországok különben csaknem 190 milliárd eurónyi, a csatlakozás idején még piacon lévő bel- és devizaadósságot visznek be a valutaunióba, de ennek zöme csak a jövő évtizedben adódik hozzá az euróövezeti adóssághoz, mivel a legnagyobb kötvényadósok 2010 előtt nem lesznek tagok. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS