2020. szeptember 24. csütörtökGellért, Mercédesz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nyugalmazott tábornokok kérik Rumsfeld menesztését

2006. április 14. 13:16, utolsó frissítés: 13:16

Nyugalmazott tábornokok indítottak sajtókampányt Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter leváltásáért. Rumsfeld hosszú idő óta a bírálatok pergőtüzében áll az iraki háború megtervezésének hibái és mulasztásai, valamint az Abu Graib börtön nevéről elhíresült fogolykínzási botrány miatt, miközben nem csitul az erőszak a közép-keleti országban.

George Bush amerikai elnök többször is határozottan megvédte védelmi miniszterét, akinek a legfőbb támasza régi barátja, Dick Cheney alelnök. Peter Pace tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke a héten egy sajtóértekezleten határozottan kiállt a miniszter mellett, akiről kijelentette, hogy rendkívüli szolgálatokat tesz hazájának és éjt nappallá téve dolgozik.

John Baptiste vezérőrnagy egy hónapon belül már a hatodik – nyugalmazott – tábornok, aki támadást intéz a Pentagon vezetője ellen. "Új vezetőre van szükség, aki tudja, mi a csapatmunka és megfélemlítés nélkül is tud irányítani" – mondta Baptiste csütörtöki lapbeszámolók szerint.

Korábban Greg Newbold tengerészgyalogos tábornok a Time hírmagazinban önmagát is kritizálta, amiért korábban nem emelte fel szavát azok ellen, akik erőltették Irak, egy olyan ország megtámadását, amelynek veszélyessége elhanyagolható volt az igazi fenyegetéshez, az al-Kaida terrorhálózathoz képest.

Paul D. Eaton vezérőrnagy, az iraki biztonsági erők kiképzésének korábbi irányítója a The New York Times hasábjain úgy vélte: Bush elnöknek végre el kellene fogadnia Rumsfeld lemondását, amelyet a védelmi tárca vezetője állítólag már többször is benyújtott neki.

Anthony Zinni négycsillagos tengerészgyalogos tábornok, a közel-keleti térségért felelős tampai középső parancsnokság volt vezetője Rumsfeld elcsapását sürgette, és azt is felrótta, hogy túl sok tiszt tartja fontosabbnak a karriert az őszinteségnél.

Andrew J. Bacevich vietnami veterán, a Boston Egyetem professzora szerint folyik a bűnbak keresése az iraki háborúért. A főtisztek nem akarják, hogy rájuk ragadjon a felelősség, és a jelek szerint Rumsfeldnek szánják a bűnbak szerepét. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS