2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Olaszország: a szavazat-újraszámlálás sem segít Berlusconin

2006. április 14. 12:59, utolsó frissítés: 12:59

Végéhez közeledik az olaszországi választások eredménye körül dúló vita, miután pénteki sajtóhírek szerint a részleges újraszámlálás sem befolyásolhatja érdemben a voksolás kimenetelét.

Mint emlékezetes, Silvio Berlusconi miniszterelnök, a 2001 óta kormányzó jobboldali koalíció vezetője nem volt hajlandó elismerni a Romano Prodi vezette kormányerők vereségét, amely az elképzelhető legkisebb arányú volt.

Ehelyett választási csalásról, majd szabálytalanságokról, rendellenességekről beszélt, és 1,1 millió szavazólap újraszámlálását követelte. Utóbbit azonban Carlo Azeglio Ciampi köztársaság elnök nem támogatta. Így csak mintegy 83 ezer szavazólapot ellenőriznek utólag az illetékes szervek.

Alaki hibák és bizonytalanságok miatt a lapok először az érvénytelen voksok közé kerültek; a felülvizsgálat célja annak megállapítása, vajon besorolhatók-e mégis egyik vagy másik tömb (a Berlusconi- vagy a Prodi-tábor) szavazataihoz.

A képviselőházi erőviszonyokon azonban a felülvizsgálat eredménye sem fog változtatni – írta pénteki számában a La Repubblica. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS