2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Helikopter-pálya Babilon romjain: az amerikai hadsereg elnézést kért

2006. április 14. 11:37, utolsó frissítés: 13:13

Elnézést kért egy magasarangú amerikai tengerészgyalogos-tiszt amiatt, hogy csapatai megrongálták az ókori Babilon romjait; a babiloni függőkertek az ókor hét csodájának egyikeként vannak nyilvántartva.

A 2003-as inváziót követően az amerikai hadsereg helikopter-leszállópályát épített az ősi romokon, a homokzsákokat pedig olyan földdel töltötték meg a katonák, ami archeológiai szempontból releváns anyagot tartalmazott.

Coleman ezredes 2 000 katonája régi tempolomok romjai közt vert tábort, a helikopterpálya miatti rezgések egy épület tetejének a beomlását eredményezték. A katonák azért töltötték meg a fedezék-építéskor használt homokzsákokat archeológiai leletekkel, mert azok szerteszét hevertek, így könnyű volt összeszedni azokat.

Archeológusok szerint több évtizedbe telik, míg rendet tudnak teremteni a leletek közt. Az ezredes védekezésképp azt hozta fel, hogy ha nem vernek tábort a romok közöt, akkor az a műkincsrablók prédája lesz, ami sokkal súlyosabb következményekkel járt volna. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS