2020. szeptember 24. csütörtökGellért, Mercédesz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Dávid: győzze meg a Fidesz a választókat, s majd meglátjuk

2006. április 13. 13:38, utolsó frissítés: 2006. április 14. 12:15

Dávid Ibolya csütörtökön azt javasolta a Fidesznek: csinálja végig a kampányt, s a választások második fordulójának éjszakáján meglátják, szükséges-e az együttműködés. "A választópolgárokat kell meggyőzni, (...) és ha meg tudják fordítani a választás eredményét, adott lesz vasárnap éjszakán egy helyzet arra, hogy szükség van-e egyfajta lehetséges együttműködésre, vagy nem" – mondta az MDF elnöke erről az Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában.

A két politikus különben összefutott a tévéműsor stúdiója előtt: egy-egy visszafogott mosollyal kezet fogtak, majd Orbán távozott.

Kicsi az esély a választási eredmény megfordítására, és a Fidesz bűnbakot akar csinálni az MDF-ből – indokolta álláspontját Dávid, akire az jobboldali irányultságú sajtó és a fiatal demokraták is erőteljes nyomást gyakorolnak. Orbán Viktor ürügynek minősítette a nemet mondásra az MDF elnökének korábbi tárgyalási feltételeit.

Dávid szerint az MDF félreérthetetlenül fogalmazta meg tárgyalási szándékát, elvekben, értékekben akart megállapodni, amelyre egy programot lehet építeni, s ahhoz keresni személyeket. A Fidesz válaszában ezzel szemben egy személyt jelölt meg, aki majd összegereblyézi a két párt programjából, "ami szimpatikus" – tette hozzá.

Dávid Ibolya kijelentette: az MDF nem egy "hatalom megszerzési praktikában" gondolkodott, hanem abban, hogy ha adott a lehetőség egy jobboldali program kialakítására, akkor annak a feltételeit meg kell teremteni.

A műsorvezető felvetésére, hogy Dávid miniszterelnökként megakadályozhatná az általa teljesíthetetlennek tartott ígéretek véghezvitelét, az MDF elnöke úgy válaszolt: ez illúzió lenne ilyen ígérgetésekkel és olyan emberekkel, akik ezek megvalósításában érdekeltek és nem a kormányfő támogatásában.

Orbán Viktor szerda este a Magyar Televízió Este című műsorában azt közölte: az MDF két nap alatt két nemet mondott, s ez azt jelenti, nem akar együttműködni. Elismerte továbbá: a választások második fordulójának úgy mennek neki, hogy formálisan nincs miniszterelnök-jelöltjük. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS