2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ujjdörzsölés, bemutatkozás: videojátékon gyakorolnak nem-verbális gesztusokat az amerikai katonák

2006. április 13. 13:12, utolsó frissítés: 13:58

Miután külföldi küldetéseken rendszeresen megsértik, illetve félreértik a helybélieket, az amerikai katonák erre kifejlesztett videojátékon gyakorolhatják a különféle kultúrák körében használatos non-verbális gesztusokat.

Beszélgetés közben a személyes tér tiszteletben tartása, a kézfogások, a fej meghajtása megalapozhatják vagy szétrombolhatják a bizalmat. A kulturális tabuk szintén gondot okozhatnak: Irakban például a valaki társaságban van, akkor bemutatkozáskor udvariatlanságnak számít nem bemutatni a teljes társaságot. Egy női katona például obszcén jelként értelmezte azt, amikor egy iraki férfi összedörzsölte ujjait – pedig az csak barátságot jelző gesztusnak szánta.

A University of Southern California által kifejlesztett Tactical Language Training Program annyiban különbözik a különféle, csak beszélt nyelvre összpontosító interaktív programoktól, hogy például a Tactical Iraqi menüpont alatt arab frázisok mellett gesztusokat és kulturális tabukat is lehet virtuális helyzetekben gyakorolni.

A játékosnak beszéddel, illetve gesztusokkal kell kontaktust teremtenie. A megfelelő reakciók által kapcsolatok és viszonyok jönnek létre a helybéliek illetve katona közt, és így az továbbléphet a következő szintre.

Az amerikai hadsereg, illetve tengerészgyalogság kötelékéből eddig mintegy 300 katona gyakorlatozott a játékkal, az év végéig pedig pár ezren próbálják majd ki. A játék érdekessége, hogy bár a hadsereg számára lett kifejlesztve, egyáltalán nem tartalmaz harci helyzeteket. (wired.com)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS