2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Valószínű a jelenlegi koalíció győzelme: a Marketing Centrum négy forgatókönyve

2006. április 12. 15:18, utolsó frissítés: 18:34

A Marketing Centrum közvélemény-kutató cég négy különböző mandátumbecslést tett közzé. A négy lehetséges számítás közül az első a legegyszerűbb elképzelés alapján, vagyis az – úgymond – "papírformának" tekintett forgatókönyv szerint készült. Ennek értelmében aki az első fordulóban az MDF-re és MIÉP-Jobbikra szavazott, az most a Fideszre fog voksolni, az SZDSZ-szavazók pedig az MSZP-re voksolnak, miként az MSZP-szavazók is az SZDSZ-re. Így az MSZP-nek 180, a Fidesznek 174, az SZDSZ-nek 19, az MDF-nek 12 mandátum jutna, egy képviselő pedig független lenne. A közvélemény-kutató cég a kisebb pártok támogatóival ebben az esetben nem számolt.

A második variáció a koalíció szempontjából pesszimista, az ellenzék szempontjából optimista. Ennek értelmében a liberális szavazóknak csak a fele voksol át az MSZP-re, míg a Fidesz versenyben maradt jelöltjei megszerzik az összes többi kis párt szavazóinak támogatását, amely támogatás kiegészülne az MDF 12 mandátumával. Ebben az esetben az MSZP-nek és a Fidesznek 177, az SZDSZ-nek 19, és az MDF 12 mandátuma lenne, és az egy független képviselővel kiegészülő koalíciónak csak nyolcmandátumos többsége lenne.

A harmadik változat a legvalószínűbb esetet elemzi. Ennél azt a helyzetet vették alapul, hogy az SZDSZ-szavazók háromnegyede voksol a szocialista jelöltekre, és a kisebbik jobboldali párt szimpatizánsainak fele szavaz a Fidesz képviselőire. Ha a feltételezések szerint ezenközben a MIÉP-Jobbik szavazótábor teljesen átszavaz a Fideszre, akkor így az MSZP-nek 189, a Fidesznek 164, az SZDSZ-nek 20, az MDF-nek pedig ismét 12 mandátum jutna, és megmaradna az egy független képviselő.

A negyedik variáció az "MSZP álmának" nevezett forgatókönyvet vázolja fel. Ennél a változatnál úgy kalkuláltak, hogy az első forduló eredménye miatt elkeseredett Fidesz-szavazók tizede nem megy el a második fordulóban választani. A koalíció támogatói viszont – fellelkesülve az első forduló jó eredménye miatt – elmennek és a még versenyben maradt jelöltekre szavaznak. Ebben az esetben az MSZP a 208 mandátummal abszolút többséget szerezne, míg a Fidesznek 144, az SZDSZ-nek 21, az MDF-nek pedig 12 mandátum jutna, és egy független képviselő ülne a parlamentben. (mti/népszabadság)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS