2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

„Hosszú háború”: az internet lesz a terror-ellenes harc kulcsfegyvere

2006. április 11. 11:25, utolsó frissítés: 14:08

„Hosszú háború” (Long War) – ez lesz a terror-ellenes háború új neve, miközben Washington a világméretű konfliktus új „brandjét” próbálja kialakítani. A terror-ellenes küzdelem neve szándékosan a Hidegháborúra üt, mivel egy, a következő 20 évet meghatározó konfliktusra próbálják felkészíteni a közvéleményt.

Az amerikai hadsereg most részleteket is nyilvánosságra hozott arról, hogy hogyan tervezi megvívni ezt a teljesen új típusú, „negyedik generációs” háborút. A terror-ellenes háború új központja a floridai MacDill támaszponton levő Centcom (US Central Command): máris innen irányítják a közel-keleti, dél-ázsiai és afrikai, valamint az iraki és afganisztáni hadműveleteket. Ugyanakkor egy globális hadjáratot terveznek az al-Kaida és hasonló szélsőséges szervezetek ellen.

Az amerikai hadsereg drámai átalakulásnak néz elébe: a terrorista szervezetekhez hasonlóan rugalmas nemzetközi hálózatok kiépítésében gondolkodnak, a diplomácia, kereskedelem és technológia jobb kihasználásával.

Az új csodafegyver az internet. A hagyományos haderők jelenléte világszerte csökkenni fog, és így remélhetőleg könnyebbé válik széleskörű támogatást szerezni a hadjárathoz. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS