2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Felfüggesztett EU-segélyek, a palesztin miniszterek fizetés nélkül dolgoznának

2006. április 11. 10:51, utolsó frissítés: 10:51

Hétfőn felfüggesztették az EU-tagállamok külügyminiszterei a Palesztin Hatóságnak (PH) szánt segélyeket – írja a Népszabadság. A mostani döntés kiváltó oka, hogy a Hamasz a mai napig nem teljesítette az EU három elvárását: ismerje el Izraelt; hagyjon fel a terrorral; valamint tartsa tiszteletben az izraeli-palesztin békemegállapodásokat (azaz békés eszközökkel törekedjen a békére.)

A PH csőd közeli állapotban van: az EU-ban és az USA-ban egyaránt terrorszervezetként elkönyvelt Hamasz hatalomra jutása óta az Egyesült Államok egyáltalán nem támogat, Izrael visszatartja a befizetett adókat, most pedig a legnagyobb donor, az EU áll le. Brüsszel ugyanakkor szeretné, hogy az évi mintegy félmilliárd euró támogatás ha a Hamász-kormányhoz nem is, de segélyszervezeteken keresztül a palesztin néphez eljusson.

Mintegy 2000 palesztin tüntetett tegnap Gáza utcáin, tiltakozva amiatt, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió felfüggesztette a palesztin hatóságnak szánt közvetlen segélyeket. Iszmail Hanija kormányfő és miniszterei már bejelentették, hogy ha kell, fizetés nélkül dolgoznak. A palesztin hatóságban dolgozó 150 ezer ember a 3,8 milliós palesztin társadalom egyharmadát tartja el.

A pénzügyi válságnak több eredménye lehet, de egyik sem vezet igazán átütő megoldáshoz. – A Hamasz egyik-másik vezetője megváltoztatja a véleményét, de nem a külföldi nyomás hatására. Attól tartok, hogy a külföldi nyomás csak radikalizálja a palesztinokat. Miközben megértem az EU álláspontját, szerintem célravezetőbb lenne, ha különbséget téve a "jó Hamasz" és a "rossz Hamasz" között próbálnának meg dialógust kezdeményezni – vélekedett a Népszabadság megkeresésére Vadi Abu Nasszar politikai elemző. (nol)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS