2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hajszálnyira győzött Prodi az olasz parlamenti választásokon

2006. április 11. 10:27, utolsó frissítés: 10:27

Romano Prodi, az olasz balközép ellenzék vezére keddre virradóra bejelentette: az általa vezetett Unió pártszövetség győzelmet aratott a parlamenti választásokon. Ezt megerősítette az olasz belügyminisztérium által kedden hajnalban közzétett hivatalos végeredmény.

Eszerint az Unió a szavazatok 49,805%-át szerezte meg, míg a fő rivális, a Silvio Berlusconi kormányfő vezette jobboldali Szabadság Háza (Cdl) tömörülés a voksok 49,739%-át gyűjtötte be. Így Prodi alig 25.244 vokssal győzött.

A tavaly decemberben elfogadott új olasz választási törvény a győztes pártkoalíciót "jutalmazza": 341 képviselői mandátumra egészíti ki annak a szavazófülkékben elért eredményét, amennyiben nem szerzett volna ennyi képviselői helyet, míg a fennmaradó 277 helyet a választások vesztes pártjai között osztják szét.

A felsőházban ezzel szemben a jobboldalnak hajszálnyi többsége van. A mérleg nyelvének szerepét a külföldön élő olaszok által megválasztandó 6 szenátor tölti be.

Berlusconi tömbje máris vitatta Prodi győzelmi bejelentését. Paolo Bonaiuti, Berlusconi szóvivője közölte, hogy követelik a szavazatszámlálás ellenőrzését, mert adataik szerint legalább "500 ezer szavazatot megsemmisítettek". (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS